Kon-Tiki-traileren er klar…

… Men hvilke bøker og filmer om den legendariske flåten kan konsumeres mens vi venter på den ferdige filmen?

Som så mange nordmenn vokste jeg opp med fortellingen om Kon-Tiki. Da jeg var liten, pleide bestefar å lese Erik Hesselbergs Kon-Tiki og jeg, en illustrert bok jeg senere nesten leste i hjel. Anbefales den? Sant og si har jeg ikke lest den siden jeg var 10 år, men jeg husker den som fabelaktig.

Thor Heyderdahls egen fortelling er for dem som er litt eldre, eller egentlig for eventyrlystne i alle aldre. En av de største norske bestselgerne gjennom tidene, tror jeg. Og dokumentarfilmen fra flåten vant Oscar i 1951. Da skjønner vi litt av hvor store disse folkene var i sin samtid.

Ellers anbefales bind en i Ragnar Kvams store biografi-triologi: Mannen og havet (2005).

At det endelig kommer en spillefilm om ekspedisjonen viser hvor mye proffere norsk filmbransje har blitt de siste årene. Særlig etter Max Manus forstod man potensialet som lå i helte-biopics av amerikansk type. Jeg synes dette er kult, og jeg håper det innevarsler en trend der flinke og smarte folk ser verdien av å jobbe med film og tv. Og jeg er ganske sikker på at OP-5s andre halvdel er enig med meg.

Vi ser fram til premieren i august 2012!

PS: Kon-Tiki-museet følger filmen tett, les mer på deres nettsider på denne lenken

Og superbonus: nå ligger faktisk HELE dokumentarfilmen ute på YouTube: