Krim før påske: Gunnar Staalesen holder hoff på hjemmebane

Om du bor i Bergen, eller er på besøk denne uken, bør du krysse av torsdag i krimkalenderen din. Da er det Krim før påske med Gunnar Staalesen.

Sist vi traff Gunnar Staalesen, ruslet han rundt i Oslo på Krimfestivalen. Enten satt han i salen og fulgte med på kolleger, gikk rundt og hilset på lesere, eller satt selv på scenen og ble intervjuet. Full rulle fra tidlig til sent for den bergenske veteranen og Varg Veums far.

Men nå er Staalesen tilbake i Bergen, og torsdag denne uken er det klart for en minifestival i en av byens hyggeligste barer. Så vi tok en kjapp prat med ham.

Takk for sist, Gunnar! Hva synes du om Krimfestivalen totalt sett, hva var høydepunktene?
– Totalt sett var Krimfestivalen en meget positiv opplevelse. Mye publikum og mange interessante programmer. Høydepunktene var flere, men den spesielle rammen rundt Mord i teatret, både som publikummer selv på torsdagen og deltager på lørdagen, toppet kanskje det hele. Et spesielt opplegg som ble avsluttet med en inspirerende samtale med kolleger på scenen.

Nå skal dere ha en krimaften i Bergen, fortell hva som skal skje der?
Krim før påske er blitt en tradisjon i Bergen, nå er det vel fjerde året på rad. Åstedet er “Veum-baren”, Femte i Andre, der jeg intervjuer krimkolleger. I år er det Helge Fauskanger, Asle Skredderberget og Thomas Enger som er gjester. De leser også smakebiter fra årets bøker. Egentlig skulle Arne Garvang vært der og, som krimdebutant, men han måtte melde avbud et par dager i forveien. Det pleier å være et stemningsfullt krimprogram som publikum setter stor pris på – og derfor kommer tilbake til hvert år, glade i tradisjoner som bergensere nå engang er.

Du fortalte meg at du skriver for teateret i bergen nå, når får vi møte Varg Veum igjen? Dukker han kanskje opp på torsdag?
– Planen er at det blir en ny Veum-bok i 2014, men på torsdag tror jeg nok han holder seg diskret i bakgrunnen. Da er det gjestene som skal fremheves…