Krimfestival i Oslo? Jøss, dette blir moro

 

Lee Child kommer! Val McDermid kommer! Og Hans Olav Lahlum? Selvsagt er han på plass. Ukens beste nyhet er en splitter ny Krimfestival i Oslo.

Nordmenn elsker krim, og forlagene elsker å gi ut krim. Derfor er det egentlig helt naturlig at Cappelen Damm nå tar ansvar og introduserer Krimfestivalen i 2012.

Festivalen skal gå av stabelen i Oslo 1 – 3. mars, og i følge arrangørene er målet “å få lesere, forfattere og eksperter til å utforske det særegne ved nordisk krim, og samtidig sette den inn i et internasjonalt perspektiv.”

Fine ord, jada, men bak flosklene skjuler det seg faktisk en lang rekke stjernenavn fra krimlitteraturens verden. Av utenlandske navn kommer Lee Child, mannen bak Jack Reacher, den svenske gangsterkrimkongen Jens Lapidus, og ikke minst skotske Val McDermid, som har skrevet de populære seriene om Dr. Tony Hill og Kate Brannigan.

Bunnsolide og folkelige navn alle sammen, spesielt vil jeg tro at Lee Child er et kupp for Krimfestivalen. Vi snakker tross alt om mannen bak en karakter, Jack Reacher, som skal spilles av Tom Cruise i en kommende filmserie. I tillegg kommer Lars Kepler, Ninni Schulman, Belinda Bauer, Nicci French og Tana French.

Men siden dette skal handle om nordisk krim, stiller norsk krim med et lite A-lag av krimforfattere: Karin Fossum, Gert Nygårdshaug, Chris Tvedt, Tom Egeland, Torkil Damhaug og Hans Olav Lahlum stiller alle, og inntrykket vi får fra nettsiden til Cappelen Damm er at det er flere navn som lurer i kulissene.

De fleste arrangementene (regner med det er intervjuer, opplesninger og det vanlige) finner sted i Cappelen Damm-huset i Akersgata, men siden Oslo Nye Teater er med og arrangerer, blir det sikkert noe der også.

Vi har sendt en mail til arrangørene og hørt om de kan svare på noen spørsmål, satser på at vi har det klart i løpet av uken. Da skal du få vite aaaaalt du trenger om Krimfestivalen.

Hjemmesidene til Krimfestivalen