Krimfestivalen: 5 anbefalinger

Jo Nesbø er festivalforfatter. Anne Holt kommer. Vi inviterer gjester. Krimfestivalen er fylt til randen, her er våre fem anbefalinger.

På torsdag begynner endelig Krimfestivalen 2016, og arrangementene ruller helt frem til lørdag kveld. Det er mye å ta tak i, så la oss gå rett på sak.

Aslak og jeg holder hoff på Teaterkjelleren torsdag og fredag. Der får vi besøk av Robert Wilson og Peter Swanson torsdag, og Anne Holt og Håkan Nesser fredag. Les mer om det her. 

I tillegg gjør vi noen andre ting på Krimfestivalen. Jeg skal intervjue Peter Swanson, Jessica Cornwell og Viveca Sten på Cappelen Damm-huset kl 1315 på torsdag, før vi studerer den upålitelige fortellerstemmen på fredag kl 15. Da kommer Clare Mackintosh (I Let You Go/Jeg lar deg gå), Mikaela Bley (Lycke) og nok en gang Peter Swanson (Den som fortjener det) på scenen.

Her kan du lese festivalbladet Krimmagasinet, side for side

Aslak løper også rundt. På torsdag skal han snakke om sitt forhold til Jo Nesbø-katalogen kl 10.45 på Cappelen Damm, og lede Nordisk mestermøte samme sted kl 15.45. På fredag intervjuer han Karen Slaughter kl 15:30 på Narvesen Continental, og etter OP-5-timen diskuterer han Mammon og Broen og nordisk TV-krim på Teaterkjelleren. Hektiske dager!

Men nok om oss, mer om alt annet. her er fem anbefalinger fra det omfattende programmet:

1. Mestermøte: Jo Nesbø og Robert Wilson
Torsdag kl 12.30
Åsted: Cappelen Damm-huset
Hvorfor? Jo Nesbø har knapt vist seg på Krimfestivalen før, nå er han festivalforfatter. Robert Wilson ble en av våre favoritter på sent 90-/tidlig 2000-tall med sine briljant researchede bøker fra Lisboa og andre verdenskrig. Marte Spurkland er flink intervjuer. Dette blir bra.

2. Kodekrim
Fredag kl 1330
Åsted: Cappelen Damm-huset
Hvorfor: Forrige uke døde Umberto Eco, en av våre kodekrimfavoritter. Rosens navn er fremdeles en favoritt på både film- og bokfronten, så da vil vi gjerne høre mer om denne underholdende, nerdete sjangeren. Jessica Cornwell er internasjonal stjerne, Jorgen Brekke er knirkete og grundig, og Tom Egeland er vår egen lille kodekrimkonge. Sammen skal de møte krimnestor Fredrik Wandrup

3. Fredagspils med Tom Egeland og norske stjerneskudd
Fredag kl 16.45
Åsted: Teaterkjelleren, Centralteatret
Hvorfor: Tom Egeland er en god og koselig intervjuer, og det er alltid spennende å høre ferske stemmer prate om bøkene sine. En av dem kan være Den Nye Nesbø, og da kan du skryte av at du så dem bli bokbadet før andre oppdaget dem. På rad og rekke skal Egeland prate med Stein Sørensen, Marit Reiersgård, Heine Bakkeid, Geir Tangen, Odd Harald Hauge og Ingar Johnsrud.

4. Krimkafé Anders Lange Post Mortem 
Lørdag kl 13.30
Åsted: ARK, Egertorget
Hvorfor: Tenk at FrP-forløper Anders Lange skrev en politisk westernkrim! Og at den ble funnet i en skuff av Per Sandberg?! Dette må vi høre mer om. Krimnerd Hans Olav Lahlum, eks-journalist Tom Egeland og Anders Langes barnebarn Sigurd Lange diskuterer, stødige Sarah Natasha Melbye styrer ordet tilbake til 70-tallet.

5. Helaften med Nesbø, Slaughter, Mackintosh
Lørdag kl 16.00
Åsted: Hovedscenen, Centralteatret
Hvorfor: Jo Nesbø diskuterer forfatterskapet sitt med en av dem som kan det best, vår egen Aslak Nore. Sjekk Aslaks gjennomgang av og terningkast på alle Harry Hole-bøkene. Anne Grosvold, en av landets beste intervjuere, kryssforhører Karin Slaughter og Clare Mackintosh, to av festivalens store internasjonale navn. Til slutt blir det garantert ølvennlig underholdning når Kim Haugen, Jan-Paul Brekke og Helen Vikstvedt gjør teatersport krim spesial.