KRIMPRAT: En politimann anbefaler politiserier

PolitimannUte_4550812a
En norsk politimann forteller om sine favoritt politiserier, at Heath Ledgers Joker er en uønsket kriminell og hvorfor CSI har ødelagt for norske politifolk.

Endelig har vi fått intervjuet en vaskekte, aktiv politimann! Morten Drægni er politibetjent og analytiker hos Innsatsgruppen, som er en gjeng heroiske politifolk som kjemper mot lommetyver og andre skurker som gjør Oslo-gatene utrygge.

Jeg spurte pent og fint om vi kunne få bilde av ham i uniform, men det finnes regler for når man kan bruke uniformbilde (derfor helt tilfeldig illustrasjonsbilde i toppen), og et intervju med OP-5 er tydeligvis ikke innenfor. Ikke enda, hvert fall. Derfor fikk vi heller dette lett feststemte bildet av Drægni:
morten-drægni

Bra politiblikk, ingen tvil om det. Han kan sikkert se rett gjennom skjermen din om du skjuler noe i den sorte Adidas-bagen du har nederst i skapet. Morten Drægni er aktiv på Twitter, så følg ham gjerne på @Draeggers for stadige oppdateringer om politistatistikk og info fra Oslo.

Men nok om det, vi må høre med politibetjenten hvilke filmer og serier han selv foretrekker når han skal studere sitt eget yrke på TV eller kinolerretet.

Hei Morten! Hva er dine tre favoritt politiserier?

The Wire er et åpenbart valg. Super historie, fantastiske karakterer og samfunnskritikk i én og samme realistiske pakke. Og mest nervepirrende scene for en politianalytiker? COMPSTAT-møtene . “You will reduce the numbers or let no man come back alive”. Dette er politidarwinisme på sitt mest ekstreme. Minner meg på at vi har vårt eget COMPSTAT-møte i morgen. (Svaret fortsetter under)

På andreplass er The Shield, og mantraet What would Vic Mackey do?. Han er en politimann som fort måtte bestilt enveisbillett til Hamar for avhør hos Spesialenheten for politisaker, men i en TV-serie er han fantastisk. Du blir sittende å håpe på at fyren slipper unna – gang på gang. Til slutt må The Division nevnes. Ikke så mye på grunn av serien, men fordi den er basert på Jack Maples bok The Crime Fighter. Maple startet som transit cop (politimann på buss, tog eller lignende, journ.anm.), men endte opp som visepolitimester under Bratton. Noe han selv uttalte var som å bli forfremmet fra fenrik til admiral. Fant opp COMPSTAT og endret for alltid hvordan NYPD jobbet.

Hvilke er dine tre favorittfilmer som handler om politi?
The Departed, den er rett og slett fantastisk. The Untouchables, det er noe sterkt appelerende med en film som handler om en liten gruppe dedikerte og ubestikkelige politfolk som kjemper de godes kamp – og som vinner. Rå filmmusikk også.
SWAT er ikke en spesielt bra film, men det er litt sånn man tror politiyrket skal bli. Mener å huske at den ble vist første skoledag på Politihøgskolen. Flyscenen er den beste. Andre som ikke nådde opp, men som bør nevnes er Robocop, Training Day, Heat og Die Hard.
http://youtu.be/hBIYgLsgbhI

Når du ser politiserier, vil du ha dem så realistisk som mulig, eller vil du ha fantasiflukt?
– CSI Miami er eksempel på en serie jeg hopper glatt over på grunn av manglende realisme, selv om David Caruso er legendarisk. Noe av det mest realistiske som er laget om politihverdagen er jo Drapsavsnittet fra Åpen Post. Men printerproblemer, vakthold i tingretten og lignende ting gjør seg dårlig i lengden som TV-underholdning. Så det må være en blanding. Tidligere nevnte The Shield er innafor, The Wire treffer klokkerent.

Hva er det mest urealistiske du har sett av politioppførsel på TV/film?
– Den derre supermaskinen på CSI, hva som helst kan den gi svar på. Den har jo også ført til at mange fornærmede i politisaker har urealistiske forventninger til hva politiet kan gjøre. Vi kaller det for CSI-effekten.

Hvem er din favoritt politikarakter?
– Mark Wahlberg i The Departed er bad ass. Kanskje ikke drømmekollegaen, men en av få som kom seg igjennom filmen med æren og livet i behold. Sylskarpe one-liners.

Favorittskurk?
– Heath Ledgers Joker i The Dark Knight. Dyp, dyp tolkning av denne karakteren. En type kriminell man ikke vil stå overfor.

Jason Bourne eller James Bond?
– James Bond i Sean Connery sin tolkning. 100 prosent stil.

Miami Vice eller NYPD Blue?
Miami Vice om jeg skulle valgt basert på hvor jeg mest kunne tenkt meg å jobbe. NYPD Blue om jeg må velge den beste serien av de to. Men jeg har aldri vært noen stor fan.

Fox Grønland eller Nattpatruljen?
– Det bør være nok materiale å ta av for å kunne lage en god og virkelighetsbasert politiserie fra Oslo. Fox Grønland er ikke i nærheten. Noen bør kjenne sin besøkelsestid. Så seier til Nattpatruljen på walkover. Velger dyktige og virkelige kolleger fremfor politisåpeopera hvilken som helst dag av uken.