KRIMPRATEN med Anne Holt

Val McDermid hyller henne som en av Skandinavias mørkeste forfattere. Nå skal krimforfatter Anne Holt erobre BBC og TV-verden.

Anne Holt er en av Norges mestselgende krimforfattere
, og er spesielt kjent for sine romaner om Hanne Wilhelmsen. Blind gudinne og så videre, og i 1994 vant hun Riverton-prisen for Salige er de som tørster. Og jommen om hun ikke er blitt populær i utlandet også. Val McDermid sa en gang at “Anne Holt is the latest crime writer to reveal how truly dark it gets in Scandinavia”. Fine ord fra en stor forfatter.

Følg Anne Holt på Twitter

Hun har også vært både justisminister og ankerkvinne på Dagsrevyen, og nå nylig har Holt gjort gratis skrivekurs for kunnskapstørstige, aspirerende forfattere. Og så er det snart ny bok igjen, så da måtte vi ta en prat med Anne Holt.

Hei Anne! Hva jobber du med om dagen?
– Om knappe to uker lanseres Skyggedød, min nittende bok. Jeg har lagt bak meg mine sedvanlige ti uker sommerferie, og er i gang med en ny bok i min Sara Zuckermann-serie (kardiologisk krim!), som jeg skriver sammen med min bror Even. Første bind, Flimmer, kom for to år siden, og tok for seg finansiell svindel i medisinalindustrien.  Denne gang er arbeidstittelen Sudden death, og henter handling fra fotballmiljøet. Vi tar utgangspunkt i plutselig hjertestans hos idrettsutøvere. Verdien av fotballspillere smuldrer helt opp dersom det ved screening viser seg at de er genetisk disponert for hjertestans. Legetestene kan derfor muligens ikke være helt sannferdige?

KRIMPRATEN med Liza Marklund

Tidligere i år kom nyheten om at Hanne Wilhelmsen var solgt til et amerikansk produksjonsselskap, hva skjer med det?
Der skjer det mye, og i en imponerende fart. GK-TV sin toppsjef Craig Cegielsky er direkte involvert, Anne Thomopoulos, som blant annet var produsent av Rome, er produsent for prosjektet, og under en to timers telefonkonferanse i forrige uke fikk Lizzy Mickery, manusforfatter for Minette Walters The Ice House på BBC og Thomas Lynley-serien til Elisabeth George, legge frem sine tanker for oss om 1222. De var svært overbevisende, og hun er nå signert som manusforfatter. BBC har kjøpt serien. De amerikanske produsentene vil i tillegg parallellutvikle en amerikansk versjon. Men – som alle vet – man tror ikke riktig på slikt før man sitter der foran skjermen og vignetten går!

KRIMPRATEN med Hans Olav Lahlum

Om du skulle plukke fra øverste hylle internasjonalt, hvem skal spille Wilhelmsen?
– Vel, jeg vet hvem produsentene tenker på, og det er definitivt fra øverste hylle, så jeg lar det bli med det!

Hvem er din personlige favorittforfatter innen krim?
– Jeg leser altfor lite krim. Det veksler mellom hvem jeg liker best. Med hagla mot huet vil jeg vel hevde at Mystic River av Dennis Lehane ligger høyt oppe på lista av bøker, i hvert fall, selv om forfatterskapet forøvrig er ustabilt.

KRIMPRATEN med Bjarte Tjøstheim

Hvem er den ultimate krimhelten i din bok?
– Jeg liker de troverdige/grå, og er fascinert av de urealistiske. Med andre ord: liker Maigret, fascinert av Lisbeth Salander!

Jason Bourne eller James Bond?
– James Bond. Vi som ventet i spenning på hver nye JB-film på slutten av 60- og hele 70-tallet, og sto i kø utenfor Verdensteateret i Tromsø – køen var like lang som Storgata, minst! – med Donald-blader i en pose for å korte ventetida, vil alltid velge Bond. Alltid.

Hvis en utlending ber deg forklare kjennetegnene på skandinavisk krim?
– Den lar seg ikke karakterisere, sier jeg da.