KRIMPRAT med Don Martin


Han laget musikalsk påskekrim, digger Justified, og mener verdens fire beste TV-serier alle begynner på bokstaven S. Don Martin snakker crime.

Da OP-5 tilbrakte påsken nede i Beirut, storkoste jeg meg med musikalsk påskekrimbidrag fra Don Martin. Han er viden kjent i hiphop-miljøet for både sologreier og som en del av rabulistene (er det lov å kalle dere det, Martin?) i Gatas Parlament. Han er sint, morsom, dritgod til å rappe (sjekk fet Gatas-video nederst), og fryktelit underholdende.

I påsken laget han påskekrimspesial til radioprogrammet sitt Goodshit Radio, og i den anledning tok vi en prat med han om hiphop, krim, TV-serier og alt det der. Kjør intervju.

Krim og hiphop, vi kommer til stadig tilbake til det. Hva er det som knytter de to sammen?
– Litt fordi hiphop lever best blant underklassen og miljøer hvor man også kanskje er nærmere krim enn når man feks driver med tennis. Og selvfølgelig også fordi rap egner seg bra til storytelling. Og da vil man jo heller høre noe spennende enn en historie fra kontoret.

Dere kjørte påskekrimspesial på Goodshit, kan du fortelle om to-tre utvalgte låter derfra?
– Det var mye jeg gjerne skulle skvisa inn i programmet, men blant favorittene som ble med er feks Nas “Rewind”, Big L “Casulties Of A Dice Game” og Gangstarr “Just To Get A Rep”. Nas, som er min favorittrapper, har en helt spesiell penn i rap og når han forteller historier er det også i en klasse for seg. Twisten i “Rewind” er naturligvis at han forteller hele historien baklengs. En annen Nas-historie som hadde passet inn her er “I Gave You Power” hvor han har skrevet hele låta i jeg-perspektivet til en pistol. Big L fra D.I.T.C. (Fat Joe, Show & Ag, Diamond D, Lord Finesse, Oc, Buckwild) var også en jævel på å fortelle gode krimhistorier – mye fordi han nok også var eller hadde vært mixed up i mye shit sjøl. Dessverre ente hans eget liv altfor kort i en drive by shooting i 1999. Denne låta ble gitt ut etter at Big L døde.  Gangstarr “Just to get a rep” er en av Guru’s all time beste tekster i min bok. Klassisk street historiefortelling.

Artikkelen fortsetter under Nas-videoen

For de som følger deg på Twitter (følg ham på @DJDonMartin) er du åpenbart glad i TV-serier, fortell oss om dine tre favoritter?
– Jeg mener at de fire beste seriene som er laget alle begynner på S: Simpsons, Seinfeld, The Sopranos og South Park. Av krim kommer The Sopranos på en åpenbar førsteplass, hakk i hæl selvfølgelig fulgt av The Wire. Tredjeplassen er mye mer uklar men jeg holder en knapp på både Boardwalk Empire og Luther akkurat nå, selv om de ikke har vart i nærheten like lenge. Eller kanskje Columbo? Og så underholdes jeg veldig av Justified nå, som dere i OP-5 tipset meg om.

Er det skrevet noen krimromaner som beskriver Oslos skyggesider på en realistisk måte?
– Jeg tror ikke jeg har lest noen bok om Oslos skyggeside siden Døden på Oslo S.

Din favorittkrimhelt gjennom tidene?
– Jeg og Barack Obama har samme all time favorittkarakter, og det er selvfølgelig Omar fra The Wire.