KRIMPRAT med Onkl P

Han rapper om sprit og tjall og partysvensker, men er en sucker for god krim. OnklP snakker om Scarface, Omar fra The Wire og en engelsk fitteprins.
På dagtid er han en av landets råeste rappereog på kveldstid rocker han Oslo-barer, men OnklP aka Pål Tøien klarer å få inn gode doser med krim i hverdagen sin. Så han var ikke vanskelig å be da vi spurte om en KRIMPRAT.Onkl! Du er jo rapper til daglig, men også glad i en god krimbok og TV-serier. Husker du første gang du oppdaget krim i bokform?
– Det kan ha vært noe sånn som hardy guttene, eller noe i den dur. Senere fikk jeg et vilt oppheng i Pelle og Proffen, leste absolutt alle bøkene, til og med dagblad føljetongen ambjørnsen hadde en sommer. Leste muligens også noen av fatterns wilbur smith bøker haha

Joddski var tidligere i denne spalten, hva er det som gjør at dere rappere er så glade i crime i bok og på TV/film?
– Shout out til joddski, han har tipset meg på mye bra shit som f.eks don winslow som jeg har hatt mye glede av å lese. Hva som er fascinasjonen er vel at rap er en typisk gutte greie, hvor ting som guns og bad guys spiller en stor rolle og går hånd i hånd.

Stemmer det at alle rappere ser Scarface for inspirasjon?
– Kanskje i større grad over dammen enn her hjemme, men det er jo den klassiske historien om å komme seg til toppen fra ingenting. Det er jo ting man kan lære av scarface, som å ikke dytte hodet i et fjell av køl og disse sjefen. Da blir man knerta av colombianske hitmen i mørke shades.

Hvem er din store helt i krimverden?
– Vanskelig å si. Omar fra The Wire er en selvskreven kandidat. Sjefshomoen. Breaking Bad er vel krim også? Walter White er en fin kompleks fyr. Snarere antihelter begge to, men det er det kule med dem.

Fortell om en krimforfatter du vil anbefale?
– George Pelecanos er en super forfatter, hans DC-quartet er så jævla bra. Favoritten er King Suckerman, heftig grimy krim med en 70-talls blaxploitation backdrop. Skrivi noen The Wire sesonger har han gjort også. Favoritten nå er tidligere nevnte Don Winslow, den fucking episke boka Power Of The Dog anbefales på det sterkeste til alle som kan lese. Elsker også hvordan mange av bøkene hans foregår i surfemiljøet, med gærne locals, hawaii gangsters og fete skildringer fra SoCals strand boms miljø. Flere filmatiseringer på vei og jeg gleder meg som en hore på lønningsdag.

Din favoritt TV-serie i krim/thrillersjangeren?
– Nå må jeg bare nevne Broen, som jeg synes er dritbra og fortjener all skryt. Kim bodnia er kongen av alt bad ass som finnes , og den bipolare Saga Noren er så bra at det er vilt, hennes karakter er noe av det beste jeg har sett. Spennende som bare det og ekstremt velgjorte greier.

Kan du nevne tre krim/thrillerfilmer alle bør sjekke ut?
Heat er en selvfølge. Tidløs heist-film med lynskarpt plott og topp skuespillere. Triksa fra filmen er fortsatt effektive og hyppig brukt i faktiske ran rundt i verden, noe som er litt rart og litt kult.
Carlitos way. Teamet bak Scarface gikk sammen igjen og lagde en film som faktisk var bra. Sean Penn i en av sine klart beste roller, Pacino mye mer troverdig som Carlito Brigante enn han var som Tony ;ontana. En banger jeg sikkert har sett 100 ganger. Forresten, Donnie Brasco burde vært på lista også, den er fet.
Millers Crossing er etter min mening den feteste coen bros filmen. Nydelige bilder og super dialog, alle skuespillerne drar på i fantastiske dresser og freshe hatter. “look into your heart!!” klassisk shit.

James Bond eller Jason Bourne?
– Bond, fordi jeg er gammel Bond-fan fra tidlig av. Dessuten er han en ekte fitteprins som tar seg tid til fine damer og drinks, fete biler og skreddersydde suits, mens han fucker opp noen terrorister med en snappy punchline. Bourne blir mer spionnørd uten personlighet, sånn sett er Matt Damon perfekt i rollen.