Fra Nydalen til påskekrim. Morten Ramm og John Brungot er klar med Toget, og gir deg sine tips for en vellykket og kriminell påske.
Påske betyr påskekrim, både i bokform og på TV-skjermen. Dessverre lages det altfor lite norsk påskekrim, selv om konseptet er like viktig for nasjonalfølelsen som olje, brunost og netthat.
Det har den dynamiske duoen Morten Ramm og John Brungot sett seg mektig lei på, så på mandag kjører de opp TV 2 med påskekrimen Toget. Serien er skrevet sammen med Steffen Ludvigsen og Andreas Rand, og sendes som seks 12-minutters episoder som skal underholde og kanskje skremme oss litt gjennom påsken. Sikkert mest det første.
Så før premieren ruller ut i HD på mandag, tok vi en prat med de to karene om deres eget forhold til påskekrim og sånt. Så finn frem penn og papir, her er det bare å notere tips og vink fra Ramm og Brungot.
Hei Morten og John! Grattis med påskekrim og greier. kan dere forklare oss kjapt hva i huleste Toget er for noe?
Morten: – Takk for DEEEEET. Toget er en ubestemmelig sammenslåing mellom de klassiske spoof-filmene og sjangerkomedien. Vi har forsøkt å nøste opp et krimplott på en humoristisk måte.
Påskekrim er jo noe veldig norsk opplegg, er det den tradisjonen dere ville kaste dere med på?
Morten: – Ideen kom fra Shining og Mordet på Orientekspressen. Og så hadde vi lyst til å lage noe med litt lengre linjer. Toget er den første norskproduserte påskekrimen siden Yggdrasil fra 2002, med bla Nils Ole Oftebro, så det er jo på tide at noen tar grep.
La oss si det sånn: hvis dette blir suksess, så kommer vi til å lage det flere påsker enn Roald Øyen holdt på!
Hva var de viktiste inspirasjonskildene, introen ser litt Mad Men møter True Detective ut?
Morten: – Inspirasjonen til karakterene er nok Hercule Poirot og Harry Hole, men looken på serien ønsket vi skulle ha et mørkere preg over seg, lik den i Seven. Smilefjes. Og så litt Dum og Dummere, selvsagt.
Hva er deres egne favoritter av påskekrim?
John: – Jeg er veldig fan av Radioteaterets versjon av Bernhard Borge fra Andre Bjerke, Døde menn går i land. Samt John Dickson Carr Sort Messe. Det var de aller første påskekrimene jeg fikk lov til å høre og de holder seg ekstremt tro til krimsjangeren.
Morten: – Jeg går for tradisjonsrike Dalgliesh. Pappa har alltid vært opptatt av krim, og jeg husker godt hvor mye styr det var før vi fikk benket oss foran skjermen etter alt hadde roet seg i påsken. Jeg husker ingenting av serien, men følger familieverdiene.
Hvem er deres favorittskurk gjennom tidene?
John: – Jeg rådigger Kathy Bates i Misery. Hun er gæren, hun.
Morten: – Er Ernie McCracken en skurk? Jesus i The Big Lebowski? Eller så ville jeg nok, og her måtte jeg google, avgitt svar Alex de Large, spilt av Malcom McDowell i A Clockwork Orange. Jeg har sett mye skrekkfilm, så Jason og Freddy Krueger er også høyt opp på lista.
Hvem er deres favoritthelt gjennom tidene?
John: – I det siste har guttungen blitt helt hekta på de gamle Supermann-filmene. Det er noe helt superkuli nørd med Christopher Reeve og måten han spiller på som jeg digger. Og selvsagt John Rambo – helst så føkka han er blitt i Rambo 3. Dét er post-traumatisk det!
Morten: – Jeg har sett mye film, og har som mange andre filmglade folk, sett en del superheltfilmer. Det er vanskelig valg, men det ender nok på en av de dummeste superheltfilmene som noen gang er laget. Jeg snakker ikke om “gay niggas from outter space”, men Meteor Man. Han får krefter gjennom en meteor han finner i kjelleren, eller no, og tar et oppgjør med problemene i lokalmiljøet der han bor. Helt ute, og litt flaut at jeg har sett den fire-fem ganger.
Dere får ta med dere tre bøker på hytten hvor dere skal snø inne, hvilke?
John: – Politi av Jo Nesbø, jeg har ikke rukket å lese den ennå. Andelen av George Pelecanos, han er The Wire-fyr og det må da bety noe? En av oss – en fortelling om Norge“, man skal ikke bare ha fiksjon på hytta heller.
Morten: – Jeg får ta med meg “Sønnen” av Jo Nesbø, da. At The Card Table av Darwin Ortiz. En kortkunstner og card shark av den gamle skolen, med spesialområde innenfor gambling. Fordrer også at det finnes en kortstokk på hytta, men det er det jo alltid. Trenger ikke 52 kort. Fun fact: Jeg har vært med i tryllekunsterorganisasjonen Den Magiske Cirkel. Jeg har lest Organisert kriminalitet i Norge, Mafia i Norge, og Norsk Jihad, så en bok om hva som beveger seg i den norske undergrunnen er alltid interessant.
Ok, dere får ta med tre TV-serier også?
John: – True Detective, har spart den til en perfekt anledning. Dette synes å være det. West Wing, det er lenge siden sist, Spartacus, er veldig nyfiken på den serien.
Morten: – Regner ikke med det dukker opp nye episoder av Orange is the new black, house of cards, homeland, eller suits før påsken, så da blir det nok å starte på Girls, fordi jeg er gift nå og tilrettelegger selvfølgelig også for kona. Tar med Eastbound and Down, og ser en runde til, for jeg er ikke lei ennå. Til slutt en serie som jeg aldri har falt meg inn å se. The Borgias. Jeg vet ikke hvorfor, og vet ingenting om den, men har aldri vært noe som har trigga meg til å trykke på den på Netflix.
Og til slutt, det viktigste spørsmålet menneskeheten har stått ovenfor: Bond eller Bourne?
John: – Jeg er definitivt en James Bond-fyr. Goldfinger var min første ordentlige film. Og jeg var helt i sjokk over at det fantes en laser som kunne kutte gull! Så med unntak av George Lazenby og Hames Bond i Japan har Bond alltid levert unntaket.
Morten: – Jason Bourne, helt klart. og igjen må jeg trekke inn fadærn, som har truet oss til å se de gamle Bourne-filmene med Richard Chamberlaine, hver helg i ett år. Og bokhylla til pappa var fullstappa med Robert Ludlum, så det har satt preg. Dessuten så får de nye Jason Bourne filmene de nye James Bond-filmene til å falme, sier Erik Ramm, så da er vel det riktig.
Første episode av Toget går på TV 2 kl 19:45 på mandag.