Han synes Armageddon er undervurdert, vokste opp med Indiana Jones og gråter av Independence Day. Vi snakker film med Troll-regissør Roar Uthaug.
Roar Uthaug er en av Norges fremste filmregissører. Innenfor sjangerfilm har han herjet med skrekkfilmen Fritt vilt og naturkatastrofen i Bølgen. Etter et besøk i dataspillfilmverden med Tomb Raider i 2018, er han nå på plass i monstersjangeren. Eller det kjennerne kaller Kaiju-film, den japanske tradisjonen med Godzilla og King Kong og deres like.
Vi snakker selvsagt om Troll, som har premiere denne helgen.
Når Uthaug skal lage Kaiju-film, får selvsagt de norske trollene vi alle kjenner fra eventyr hovedrollene. Netflix har betalt gildet, så du må dit for å se eposet som har premiere i dag.
For et par uker siden meldte en entusiastisk Roar Uthaug på sosiale medier at han endelig hadde fått laget sitt Independence Day-øyeblikk. Presidentens tale i Will Smith-klassikeren har blitt til en statsministers oppildnende tale til nasjonen i Troll. Dette ble jeg så nysgjerrig på at jeg sporenstreks sendte Uthaug noen spørsmål om Troll, Independence Day og selvsagt Jason Bourne. Her er praten, kos deg med den før du fyrer opp Troll på Netflix-maskinen din.
Hei og gratulerer med Troll! Nå er det endelig premiere på Netflix, hva kan vi forvente oss?
– Tusen takk! Dere kan forvente et storslått actioneventyr om hva som skjer når et vesen vi bare kjenner fra våre folkeeventyr våkner i dagens Norge. Det er en monsterfilm fylt med masse action, spektakulære locations, humor og masse hjerte. Rett og slett Roars drømmefilm!
Du skrev på sosiale medier at du endelig fikk gjort en presidenttale à la Independence Day. Fortell om den scenen, og hvorfor Independence Day er så viktig for deg?
– Jeg har alltid elsket når amerikanske presidenter taler på film. Det er noe herlig pompøst over det. Og andektig – hele verden stopper opp for å lytte. Og Independence Day-talen har jo de fantastiske «we will not go quietly into the night» etterfulgt av den mest intense militærhilsenen jeg noen gang har sett på film. Jeg ler og gråter hver gang. Filmen har også herlige ødeleggelser av ikoniske landemerker, noe vi har prøvd å lage en norsk vri på med Freia-klokken i vår film.
Kan du nevne andre filmer som har vært viktige for Troll?
– Det er vanskelig å lage en «kaiju-film» uten å la seg inspirere av Godzilla og King Kong. Og i tillegg til at grunnideen er inspirert av Kittelsens Trollet på Karl Johan mistenker jeg at traileren til Emmerich’s Godzilla hvor foten til Godzilla kommer ned og knuser et T-Rex-skjelett etterfulgt av taglinen «Size Does Matter» kan ha tent en liten gnist i 25-år gamle Roar. Ellers tror jeg man kan skimte inspirasjon fra Jurassic Park, Armageddon, The Rock og til og med litt Edgar Wright.
Troll skal ikke på kino, den blir kun å se på Netflix. Kan du fortelle oss vanlige folk hvordan det er å være regissør i dag, når en film du har jobbet med i årevis går rett på strømming? Er det nederlag, eller føles det som nye friske muligheter i en verden i endring?
– Jeg synes absolutt at det er en frisk ny mulighet det å lage film for Netflix. Jo flere måter vi kan finansiere et prosjekt på jo større muligheter er det for at filmen faktisk blir noe av. Jeg synes også det er veldig spennende at filmen slippes over hele verden samtidig. Det har vært utrolig gøy å se alle reaction-videos etter at traileren ble sluppet, så nå gleder jeg meg til å se hvordan folk der ute tar imot vårt norske monster.
Du har laget noen herlige sjangerfilmer som Fritt Vilt og Bølgen. Hvor plasserer Troll seg i denne rekken?
– Jeg føler Troll passer ganske godt inn der. Alle filmene tar jo en sjanger vi er vant til å se fra USA og setter den i en erkenorsk setting. Og så prøver jeg alltid å tilføre så mye menneskelighet og hjerte som jeg kan. I stedet for en veltrent The Rock er det en nevrotisk Kristoffer Joner som redder dagen.
Du er født i 1973, så jeg regner med at du vokste opp med videobutikk og Moviebox. Kan du gi oss en Topp 3 VHS-filmer som formet den unge Roar Uthaug?
– Raiders of the Lost Ark er nok den som har formet meg mest. Kanskje etterfulgt av Gremlins og Poltergeist.
Kan du peke på én film som din favorittfilm gjennom tidene? Selv veksler det fra år til år, men jeg holder for tiden Haisommer øverst etter jeg så relanseringen på kino.
– Jeg synes det er kjempevanskelig, Men både Raiders og Haisommer er høyt oppe. Terminator 2, Independence Day, The Rock og Armageddon også.
Hva er tidenes mest undervurderte film som du føler at det kun er du som elsker?
– I hvert fall blant mine kolleger i filmbransjen føler jeg at jeg ganske alene om å elske Armageddon så mye som jeg gjør.
Hvilke regissører eller andre filmarbeidere inspirerer deg mest?
– De som har inspirert meg opp gjennom har vært Steven Spielberg, Joe Dante, James Cameron, Sam Raimi, Peter Jackson, Michael Bay, Roland Emmerich, Robert Rodriguez, J.J. Abrams, Paul Greengrass, Christopher Nolan og James Gunn. Jeg er veldig fan av det James Gunn gjør for tiden. Han blander action, humor og nettopp hjerte på en måte som oser av fortellerglede og overskudd.
Topp 3 skuespillere du gjerne skulle jobbet med?
– jeg har ikke noen sånn drømmeliste så her blir det folk jeg kommer på i farta. Hvis det hadde vært mulig skulle jeg veldig gjerne jobbet med Philip Seymour Hoffman. Men av de som teoretisk sett er gjennomførbare så kanskje Ryan Reynolds, Jennifer Lawrence og Leonardo DiCaprio. Også hadde det vært veldig gøy å ha fått med Bruce Campbell i en film.
Om du skal nevne dine tre favorittserier?
– Av de jeg har sett nylig må det bli The Boys, Peacemaker og The Bear.
Hvem skulle spilt Roar Uthaug i det storslagne eposet om ditt liv og virke?
– Haha! Skulle nok ønske det ble Michael Fassbender, men det er nok mer troverdig med Trond Fausa Aurvåg.
Til slutt det aller viktigste: James Bond eller Jason Bourne?
– Selv om jeg er svak for 80-talls Roger Moore-Bond som The Spy Who Loved Me, og åpningsjakten i Casino Royale er fantastisk, så tror jeg The Bourne Supremacy er en av mine favoritt-actionfilmer. Der er jeg helt hooked fra starten i Goa.