KRIMPRATEN: Lars-Kristian Eriksen


Han spiller på Odd Grenland, er grunnen til at Caroline Berg-Eriksen kan kalle seg Fotballfrue, og han digger Carl Hamilton. Vi prater krim med Lars-Kristian Eriksen.

Det er god grunn til å være misunnelig på fotballspillere. De trener riktignok hardt og har kort karriere, men de må da vitterlig være mye fritid å ta av. Og heldigvis er det ikke alle av dem som spiller PlayStation hele dagen, noen leser også krim.

Som for eksempel Lars-Kristian Eriksen, som her om dagen kommenterte ivrig på Aslak sin gjennomgang av Jan Guillous Hamilton-serie. Da måtte vi få sunnmøringen i tale. Han har gått fra Lyn via Lillestrøm til Odd Grenland, men det er ikke til å komme unna at han også er kjent som mannen til Caroline Berg-Eriksen, landets desidert mest populære blogger under navnet Fotballfrue, men i dag skal det handle mest om krim.

Hei Lars Kristian! Hva er ditt forhold til krim?

– Jeg studerer jo ved siden av fotballen, og får min dose faglitteratur gjennom det. Derfor er det deilig å kunne slappe av med en spennende krim. Vi er jo noen uker på treningsleir, i tillegg til en del reiser til bortekamper, og da er det nesten obligatorisk med en god krim i bagen.
 
Som fotballspiller blir det vel en del reising, hva er beste krimbøkene for å få tiden til å gå?
– Det er ingen spesiell type krim som appellerer til meg, men den bør enten være velskrevet, eller ha et bra plot eller en spennende hovedperson.

Har du lest Arild Stavrum sine krimbøker, og hva synes du i så
tilfelle?
– Jeg har lest 31 år på gress, og jeg skal være så ærlig å innrømme at en del av poengene i boken er såpass realistiske, at de sikkert fikk de fleste tippeligaspillerne til å føle seg truffet. Det er en stund siden jeg leste den, men husker det som en god opplevelse. Golden Boys kommer garantert til å bli med i bagen på en av mine neste turer.

Du snakket varmt om Hamilton-boken Vendetta i kommentarfeltet på bloggen vår her om dagen, hva er ditt forhold til Hamilton?
– Hamilton er på en måte mitt store idol. Han er tilnærmet perfekt, og en ekte helt, i motsetning til den mer typiske anti-helten. Hvem vil ikke være Navy Seal, greve, millionær og superintelligent? Hans eneste svakhet er på den personlige fronten, men det er på en måte med på å gjøre han menneskelig. Pappa leste alltid Hamilton-bøkene da jeg var liten, og det var på grunn av han at jeg begynte å lese serien. Jeg begynte uheldigvis på den aller siste, men det har ikke hatt så mye å si. Nå er jeg cirka halvveis i serien, og kommer nok til å utelukkende lese Hamilton-bøker helt til jeg er ferdig med serien.

James Bond eller Jason Bourne?
– Den er vanskelig. James Bond har stilen og smartnessen, Jason Bourne har råskapen og fysikken. Jeg faller på sistnevnte, utenom den siste filmen med Jeremy Renner. Misliker når de bytter hovedkarakterer underveis, fungerer bare med James Bond.

Hvem er din favorittforfatter?
– Det står mellom Jo Nesbø, Jan Guillou og Paolo Coelho. Jo Nesbø er en fantastisk forfatter, og bruker skriftspråket som ingen andre. Guillou er med sine politiske kunnskaper en faglig dyktig forfatter, men jeg synes ikke skriftspråket hans er all verden. Til gjengjeld har han skapt Hamilton, noe som absolutt trekker opp. Paolo Coelho skriver noen fantastiske tekster, som virkelig får deg til å tenke over meningen med livet, og skal jeg velge en favorittforfatter, må det bli han. Ingenting slår Alkymisten, den har jeg lest tre ganger.

Ser at konen din hvert fall er glad i Jo Nesbø, så regner med du liker ham også. Hvem synes du skal spille Harry Hole i den internasjonale filmversjonen?
– Harry er jo høy, blond, kjekk, men også sliten etter et hardt liv. Skal det være en norsk skuespiller, faller valget på Bjørn Floberg. I en eventuell internasjonal versjon, måtte det blitt Daniel Craig, med tykke innleggssåler.