KRIMPRATEN med Bjarte Tjøstheim

Han er pratestjerne i Radioresepsjonen. Men hvem ville Bjarte Tjøstheim hatt med seg i krigen, Harry Hole eller Lisbeth Salander?

Hver mandag til torsdag bruker Bjarte Tjøstheim formiddagene på å gjøne og skrøne på Radioresepsjonen på P3, noen meter unna der jeg har min kontorpult hos NRK.

Siden vi er kolleger og ofte treffes i de smale korridorene på Marienlyst, har vi også utvekslet tips og triks om alskens krim og spenning, spesielt på TV- og filmfronten. Dette må selvsagt ut til folket, så jeg huket tak i ham en dag etter Radioresepsjonen var ferdig.

Rett på sak, Bjarte: Hvorfor er du så begeistret for krim og thrillers og slikt?
– Det er vel fordi jeg søker spenning, men ikke våger å oppsøke den på annet vis enn å plassere meg dypt i en sofa bak en bolle ostepop. Og så er det jo gøy å leve seg inn i historiene og se om jeg klarer å avsløre morderen.

Har du noen favorittkarakterer fra barndommen?
– På TV hadde jeg vel ingen favoritt, men jeg likte veldig godt The Rockford Files og Columbo. Men så kom Mrs. Columbo, dama til Columbo altså, og hun skulle også løse drapssaker. Men det ble nok ingen stor suksess, for det er bare laget ganske få episoder med henne som heltinne. Men uansett, som liten pjokk syntes jeg Mrs. Columbo var så spennende at jeg måtte spørre min far om vi kunne skru av tv’n. Han nektet. Neida! På bokfronten var Tom Ripley en favoritt. Tenk at helten, hovedkarakteren i en historie kunne være ond og drepe. Noe sånn hadde jeg aldri lest før og det gjorde veldig inntrykk. Og gleden var stor da jeg leverte tilbake Den talentfulle Mr. Ripley på biblioteket og fant ut at det faktisk fantes flere bøker om denne slue Mr. Ripley.

Les mer om Mrs Columbo her

De andre i Radioresepsjonen maser alltid om at du er gammel og sånn, betyr det at du er begeistret for litt sakte engelsk krim, sånn som foreldrene ofte er?
– Tempo er ikke så viktig for meg. Men det kan jo tenkes at jeg i min alder tåler sakte tempo bedre enn enkelte yngre gjør. Vet ikke. Det viktigste er jo historien og karakterene. Men apropos tempo, det er interessant å sammenligne de gamle episodene av svenske Beck med Gösta Ekman i hovedrollen, med Beck-innspillinger av nyere dato. Så utrolig mye bedre historiene og ikke minst hovedkarakteren Martin Beck kler å bli framstilt lavmælt og i et ganske sakte tempo, som filmene med Gösta Ekman gjør. Synes jeg da. Og en ting til: jeg elsker ikke britisk krim sånn helt automatisk bare fordi den er britisk. Jeg synes for eksempel at Poirot, og Dalziel and Pascoe er bare dritt.

Hvem er din favoritt krimforfatter?
– Raymond Chandler og Robert Wilson, rett og slett fordi de er fantastiske historiefortellere.

The Sopranos eller The Wire?

– Der går jeg for The Wire. Har sett begge seriene to ganger, ikke fordi jeg er idiot, men fordi jeg ville vise begge seriene til dama jeg deler kråkeleiligheten med. The Wire griper meg klart mest, hvis det er lov å si. Hver sesong er et mesterverk i seg selv, men aller høyest rager sesong 4.

Om du skulle ut i krigen med noen, ville du valgt Lisbeth Salander eller Harry Hole som partner?
– Harry Hole, uten tvil. Han er seig, tøff og veldig tørst. Dessuten liker jeg ikke nagler og stæsj i ører, neser og Gud vet hvor.

Om du skal anbefale en TV-serie folk kanskje ikke kjenner til?
– Det må bli en serie fra BBC som heter The Shadow Line. Det er en knakende god og veldig spennende konspirasjonsthriller. Det taper seg ørlite mot slutten men det er til å leve med.
(se trailer under)

Det største øyeblikket noensinne i en TV-serie?

– Det er selvfølgelig et ganske stort øyeblikk når det avsløres hvem som er biomaten om bord på stjerneskipet Marco Polo i TV-serien Blindpassasjer. Men det aller største øyeblikket i TV-seriehistorien er når Lewis forteller at Morse er død, i aller siste episode av Inspector Morse. Episk og rørende.

Hvilken film gleder du deg aller mest til kommer på kino?
– Det må være filmatiseringen av John Le Carré-romanen Tinker Tailor Soldier Spy med Gary Oldman, som kommer på kino her i Norge i januar.

Les egen OP-5-sak om Tinker Tailor Soldier Spy her

Hvem er din favorittkarakter gjennom tidene, på film eller i bok eller i TV-serie?
– Joseph Turner aka The Condor, spilt av Robert Redford i Three Days of the Condor. Han er selvfølgelig idioten og nerden som alle undervurderer, men så viser det seg jo at han kembosmart og faktisk ganske kjekk også. I samme film finner du også en av mine favorittskurker, Joubert, spilt av Max von Sydow.
(se trailer under)

Om noen skulle laget en film om mesterspionen Bjartolini Von Chöstheim, hvem skulle regissert og hvem skulle kledd hovedrollen?
– Da går jeg for regissør Tom Tykwer og skuespiller Clive Owen. Begge disse fordi jeg er stor fan av filmen The International. Har sett den minst fem ganger og blir ikke lei.

Husk å høre på Radioresepsjonen mandag til torsdag kl 10-12 på NRK P3, eventuelt kan du laste ned programmene som podcaster via iTunes. Det finnes også en DVD med Radioresepsjonen på TV, mye knask der.