KRIMPRATEN: Spionmoteekspert Tord Krogtoft


Han irriterer seg daglig over dobbel Windsor, men gir ros til French og Moland. Vi prater krim med Tord Krogtoft.

For noen uker siden hadde vi en serie
som ble enormt godt mottatt av vårekjære lesere. Tord Krogtoft tok for seg klærne til alle seks James Bond-skuespillerne, og kåret til slutt George Lazenby til den mest velkledde.

Her kan du lese gjennomgangene av alle seks James Bond

Og nå har jommen meg vår egen spionmotekorrespondent kommet seg på Twitter også (for de som kjenner Tord er dette intet mindre enn et granatsjokk), og om du er bittelitt interessert i forskjell på svart og rosa genser, er det verdt å følge ham på @TheCollarGap. Eller søren heller, følg ham uansett. Morsom type.

Men hva ligger bak motefasaden? Her er vår Krimprat med OP-5s spionmotekorrespondent, Tord Krogtoft.

Heisann Tord, vi går rett på sak: hvem er dine favorittkrimforfattere?
– Jeg er veldig glad i George Pelecanos, og deler fascinasjonen for D.C.-kvartetten med OnklP. Musikk- og basketreferansene i bøkene passer meg perfekt. King Suckerman er bra, men avsnittet i The Sweet Forever, når Dimitri Karras sjekker opp damer på Scream-konsert har brent seg fast uten at jeg er helt sikker på hvorfor… Dennis Lehane gjør for Boston det Pelecanos gjør for Washington D.C. og Mystic River har kanskje de beste personbeskrivelsene jeg har lest i krim. Filmen er bra den også, men boka er fantastisk! Gone, Baby Gone må jo være hans mørkeste, og han har i tillegg ”tatt en Ken Follett” og skrevet en murstein av en historisk roman i The Given Day. Katedralbygging er byttet ut med politistreiken i Boston i 1919 og baseball. Boka er både underholdende og lærerik.
Bøkene til Ferdinand von Schirach må også nevnes, tysk forsvarsadvokat som skriver veldig gode krimnoveller. Åpningsnovellen i boka hans fra i år, har gitt med bilder av et tysk ompa-orkester som jeg sliter med å få bort fra netthinnen… Øverst i bunken nå ligger John Nivens Cold Hands (hans Kill Your Friends må være noe av det morsomste som er skrevet om musikkbransjen, og har en slags krim i seg også) og Aslak Nores En Norsk Spion, som jeg også gleder meg veldig til å
komme i gang med.

Hva er dine tre favorittfilmer i krim- og spenningavdelingen?
– De tre første Bourne-filmene, men det blir kanskje et litt for enkelt svar. Svak for tidlig syttitall, og 3 dager for Condor liker jeg veldig godt. På denne tiden hadde Robert Redford verdens beste hår. At filmen har nerve som fy hjelper naturligvis mye. Sjakalen fra et par år tidligere er også enormt bra, og ”Heat” må også med her. Sannsynligvis den beste spenningsfilmen av alle. Har vel vært nevnt i denne spalten av andre, men det tåler den. Filmen er så bra at den burde vært med på lista til alle.
(fortsetter under)

Hva er din favorittserie?
– Noen ganger er jeg tidlig ute med nye serier, mens andre ganger er jeg veldig treig. Når det gjelder Homeland har jeg vært veldig treig, og har to episoder igjen av sesong 1. Men fader, det er bra saker! Heldigvis ble Get-boksen satt på opptak, så vi kan gå rett på sesong 2, og slipper å vente et år, slik som de som var tidlig ute måtte. Likte veldig godt BBC-serien The Shadow Line. Alt er galt og alle er skurker: bad cop/bad cop. Men favoritten er og blir The Wire. Sesong 4! Fruen er en slags Roland ”Prez” Pryzbylewski på Hellerud Videregående, så vi kan relatere litt ekstra til denne sesongen.
(Fortsetter under)

Tinker Tailor Soldier Spy, går du for serien eller filmen?
– Alec Guinness som George Smiley er en av mine favorittkarakterer, men godeste Gary Oldman gjør en kjempejobb i filmen fra i fjor. Har sett både serien og filmen massevis av ganger, og trenger tid og plass for å mene noe fornuftig om hvilken som er best. Juryen er fortsatt ute på denne tror jeg vi sier. Kanskje jeg kan få skrive en egen sak her om denne problemstillingen?

Det er en avtale, klart du kan! Hvem er din favorittskurk?
– Edward Fox som spiller sjakalen i filmen fra 1973 er en klassisk, og iskald skurk. Kler seg pent gjør han også. Javier Bardem som Raoul Silva virker ekstremt lovende som ny Bond-skurk – har ikke rukket å se Skyfall ennå – og Heath Ledgers Jokeren var jo litt for bra for sitt eget beste. Men jeg er svak for den anonyme skurken, han som blender inn, og her har jeg en litt odd favoritt: Matt Damon som
den talentfulle Mr. Ripley er en moderne klassiker. Iskald og gæern fyr, som framstår som verdens hyggeligste. Filmen er også bra, og en studie i god klesstil. Vel verdt å se igjen!

Og det evige spørsmålet, like viktig som meningen med livet: Jason Bourne eller James Bond?
– Bourne mot Bond er litt som forskjellen på hverdag og fest. Jason Bourne trekker allværsjakka opp til haken og sovner på en benk i Zürich, mens James Bond sprader rundt med lindress i Montenegro. Matt Damons Bourne virker veldig ekte, noe jeg liker og filmene er småskitne og autentiske. Bond er brød og sirkus, noe jeg også liker godt og Skyfall virker enormt bra. Men hvis jeg må velge blir det Matt Damon som Jason Bourne.

Kan du gi oss tre favorittfilmer utenom krimverden?
Anchorman: The Legend Of Ron Burgundy er jo helt soleklart verdens beste film gjennom tidene. Ferdig snakka. Filmmusikken, med Will Ferrells introduksjoner til låtene er også helt forbanna essensiell. David Finchers Seven gjorde inntrykk når jeg så den på kino uten å ha lest noe om den på forhånd. Brad Pitt er rå, Morgan Freeman råere og Kevin Spacey råest. Bra filmmusikk også; Charlie Parker, Thelonious Monk, Marvin Gaye, Bach. Og hvis man ikke vet noe på forhånd har den jo en ganske overraskende slutt… Min tredje favoritt er også en komedie, men av et litt annet format enn Anchorman. Tinker Tailor Soldier Spy-regissøren Tomas Alfredson har jo også den briljante Fire Nyanser Av Brunt på samvittigheten. Over tre timer med svensk absurd misantropisk humor, eller noe sånt. En storfilm, i alle betydninger av ordet.

Og helt til slutt, finnes det velkledde norske spioner?
– Spionmote er jo egentlig mer Bourne enn Bond, og klærne er vel i virkeligheten ofte mer funksjonelle enn elegante. Men Treholt er etter ryktene en skikkelig kleshest, og kler seg ut fra hva jeg kan se fortsatt enkelt og elegant, med klær som passer. Ellers likte jeg godt looken til Moland og French under rettssaken mot dem, da de hadde litt lengde på håret og fyldige, rufsete skjegg. Perfekt utført spion-i-fangenskap-mote.