Kvinne i bur og kidnappede unger – Oslo Filmfestival

Lyst å se en eksklusiv forhåndsvisning av Jussi Adler-Olsen-film, eller en bekmørk hevnfilm fra Hollywood? Da er det bare å lese videre.

Denne uken ruller Oslo Filmfestival over kinolerretene i hovedstaden. Som vanlig er det et bredt utvalg av titler, vi har bitt oss merke i to av filmene som vises.

Den første er filmatiseringen av Jussi Adler-Olsens roman Kvinnen i Buret. Boken har solgt i bøtter og spann både internasjonalt og her hjemme, og gjort Adler-Olsen til – unnskyld fjellapesjåvinismen – en slags dansk Jo Nesbø. Med andre ord en film mange venter på, og denne visningen er lenge før den norske kinopremieren i 2014.

Vi har både lest boken og sett filmen, og filmen kommer til å gå rett hjem hos Adler-Olsen-fans. Kvinnen i buret er nordic noir på sitt mest groteske og bisarre. Her holder det ikke å skyte noen eller slå dem lett med en batong, her skal folk pines. Sakte og lenge. Vi snakker om en kvinne stengt inne i en gasstank av en mystisk psykopat. Eneste redning er to politifolk som blir plassert i en ubetydelig avdeling hvor de skal avslutte glemte saker, grusomme handlinger rett bak den rike/vellykkede skandinaviske fasaden.

Kvinnen i buret er første av sannsynligvis mange filmer i serien om Avdeling Q, og Nikolaj Lie Kaas er mørk og bitter som Carl Mørck etter han ble flytet fra prestisje- til drittjobb. Fares Fares er også god som den ivrige kollegaen Assad. Om man har lest boken er det absolutt ingen overraskelser som dukker opp, men det er likevel ganske intenst. En liten advarsel til de som ikke kjenner til Adler-Olsen fra før: dette er ganske groteske og kalde saker. Personlig synes jeg Adler-Olsen blir for mye tortur for torturen sin del, men skal også innrømme at det er vellaget krimhåndverk. Ser lett for meg en Hollywood-versjon av denne, slik vi fikk med Lisbeth Salander-filmene.

Kvinnen i buret vises lørdag 23. november kl 12:00 på Filmens Hus (Tancred) og søndag 24. kl 22:15 i Lillebil på Filmens hus. Trailer her, så omtale av Prisoners etterpå:

Vi har derimot ikke sett Prisoners, men grugleder oss til å se denne amerikanske hevnthrilleren. Jake Gyllenhaal og Hugh Jackman har hovedrollene i en film som handler om hva man er villig til å gjøre for sin egen familie. Her er handlingen, slik den er beskrevet av Oslo Filmfestival: “Under feiringen av Thanksgiving opplever familiene Dover og Birch alle foreldres største mareritt. De to døtrene i familien kommer aldri tilbake etter å ha fått lov til å gå ut og leke alene. Den psykisk utviklingshemmede Alex Jones eier en varebil observert i nærheten av åstedet, men blir kjapt sjekket ut av etterforskningen av Detective Loki (Gyllenhaal). Begrunnelsen er mangel på bevis og Jones’ lave IQ. Keller Dover (Jackman), Annas dypt religiøse far, er ikke like sikker og starter sin egen brutale og lysskye jakt etter jentenes kidnapper.”

Prisoners er regissert av Denis Villeneuve, som er en spennende regissør. Jeg så nylig hans forrige film, Nawal’s hemmelighet, som er en smart og lavmælt thriller om to søsken som drar til Midt-Østen for å finne ut hvem deres avdøde mor egentlig var. Nawal’s hemmelighet – som originalt heter Incendies – ble også nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film. Jeg tror kombinasjonen av Villeneuves mystiske og atmosfæriske stil fra Nawal’s hemmelighet og Hollywoods krav til tempo og effektivitet kan bli gull på rull. Gleder meg enormt til å se Prisoners, som går onsdag 20. november kl 21:15 på Filmens Hus (Tancred) og lørdag 23. kl 21:30 på Filmens Hus (Lillebil). Sjekk traileren her: