Lars Lenth: Lett å lese, lett å like

Leter du etter årets mest underholdende krimbok? Lars Lenths Brødrene Vega gjør jobben med hysteriske historier om onde lakseoppdrettere og udugelige miljøterrorister.

Man kan si mye rart om norske krimforfattere,
men spesielt morsomme mellom permene er de ikke. Vi har ikke noen stor tradisjon for rappkjeftet, overdreven og morsom krim i Norge, slik for eksempel amerikanerne har med alt fra Tim Dorsey og Carl Hiaasen til Joseph Wambaugh, men vi har Lars Lenth. Han bør du sjekke ut, i krimbokform er han enda morsommere enn i de forskjellige fiskeprogrammene han har laget de seneste årene.

Brødrene Vega handler om tre brødre – Einar, Torvald og Gunnar Vega – som driver stort med oppdrettsfisk i en fjordtarm utenfor Brønnøysund. Med god økonomisk støtte fra Bærum-millionæren Axel Platou driver de også forskning på genmanipulering av laks, og marinbiologen Siv Konglevold hjelper dem å få laksene så feite og svære som mulig.

Les også: Krimpraten med Lars Lenth

De tre brødrene ser på naturen som en motstander som skal knebles, tøyles og tjenes penger på, og siden folk har pisset i havet i alle år ser de ingen grunn til at litt avfall skal kunne ødelegge sjøen. Den yngste broren – Gunnar – er også en jaktentusiast, helst på truede dyrearter, og har et ulvehyl etterfulgt av et rifleskudd som ringetone på mobilen. Når han slår seg sammen med Luke – som er oppkalt etter Skywalker, men navnet uttales av alle som i takluke, ender det med både menneskejakt, S/M-sex og råkjåring med verdens raskeste RIB-er.

Les utdrag fra  her

Brødrene Vegas økonomiske idyll ødelegges dog når den naive miljøaktivisten Jokke kommer snikende til bygden og sprenger en av merdene som holder fisk, før han slår seg sammen med einstøingen og eks-torpedoen Rino oppe i fjellene. Da blir den konfliktsky advokaten Leo Vangen, som er barndomskompis av Platou, sendt nordover for å rydde opp i kaoset. Han vil aller helst bare sitte hjemme i huset i Bærum og høre på gamle vinylplater, men utsikten til en halv mill på konto tvinger ham på flyet nordover.

Alle de involverte er amoralske, late og/eller udugelige på hvert sitt vis, men i god Hiaasen-stil heier man på de som hvert fall later som de gjør noe godt. I dette tilfelle miljøterroristene, slev om Jokke er en stusselig type. Rino er derimot en herlig norsk versjon av Carl Hiaasens Skink, eks-politikeren som bor i Florida-sumpene og utøver harde hevnaksjoner mot alle som fucker med naturen.

I Lars Lenths tegneserieaktige verden er ingen død grusom eller absurd nok, men ikke på den ritualistiske måten vi til det kjedsommelige leser i skandinaviske krimromaner. Her snakker vi Pulp Fiction-aktig tullevold (jeg regner med navnevalget på familien er en hyllest til Vega-brødrene i Tarantinos filmer) eller Wile E. Coyote-inspirerte ulykker. Hovedpersonene er like glad i billig sprit som porno og penger, og må betale for det. Det er rett og slett en herlig gjeng av karakterer, sommed den største selvfølgelighet slenger rundt seg med referanser til Massive Attack, Bee Gees og Springsteen.

Du leser Brødrene Vega på en ettermiddag og to, og humrer garantert som over en koselig tegneserie i julen. Boken er så lekende lett skrevet at du seiler gjennom den, og du vet at på neste side skjer det et eller annet hysterisk eller koko. Brødrene Vega er rett og slett strålende underholdning. Lett å lese, lett å like.

PS: Aslak og jeg jobber litt med en bok for Kagge, som er forlaget til Lars Lenth. Sånn for ordens skyld.

Foto: Sherpafilm