Lese bøker og sånt i ferien? OP-5 tipser, del 1


Gangstakrim, melankolsk Balkan-thriller, britisk spionserie. OP-5 gir deg noen tips for sommerunderholdningen.

Yes! Sommerferien nærmer seg, og det betyr at man endelig får tid til å lese bøkene, se filmene og sjekke TV-seriene man har tenkt altfor lenge på.

I tilfelle du har stresset og jobbet eller sløvet så mye at du IKKE har en svær bunke sommerbøker og filmer og sånt, her får du noen tips:

Michael Connelly Black Echo (1992)
— Det er mulig det er fordi Black Echo var den første Harry Bosch-boken jeg leste, men jeg synes fremdeles den første boken i serien er den beste. Vietnam-veteraner, dristige ranere, korrupte L.A.-politifolk, Harry Bosch i komplett hevnmodus, Black Echo har alt. Leste den nettopp på nytt, og den fremstår friskere og mer hardtslående enn alt annet av krim i dag.

Play selger Black Echo for helt ned i 25 kroner inkludert porto

Randall Sullivan LAbyrinth (2002)
— Når vi først er inne på Los Angles og korrupsjon, er LAbyrinth essensiell. Dokumentarboken handler om de uoppklarte drapene på rapperne Tupac Shakur og notorious B.I.G. i 1996 og -97, og Sullivan argumenterer tungt for at deler av LAPD enten visste om hva som skjedde eller var involvert, mens plateselskapsbossen Suge Knight ruver i bakgrunnen som en pengeinnkrevende kreftsvulst. Spennende og interessant bok, enten man er interessert i USA, rap, politikk eller media.

Les Salon.com sin anmeldelse av LAbyrinth her

Den usynlige spion (1982)
— Denne serien heter egentlig Smiley´s People, og er oppfølgeren til John le Carrés Tinker Tailor Soldier Spy (sjekk Aslak sin anmeldelse av filmen her). Her følger vi George Smiley som er tilbake i The Circus, og på egenhånd nøster Smiley opp et nytt og avansert plott i den britiske etterretningen. Det går enormt sakte og nyansert for seg, og Alec Guinness er briljant som den pensjonerte spionen.

Platekompaniet selger serien for latterlige 99 kr.

De to første bøkene til Dan Fesperman
— Jeg kjeder meg stadig mer gjennom bøkene til den amerikanske journalisten Dan Fesperman, men hans to første bøker er helt oppe i krimtoppsjiktet. Lie In The Dark (2000) og The Small Boat Of Great Sorrows (2003) er superspennende, melankolske, mystiske, fremdeles aktuelle, og meget velskrevne. Bøkene handler om etterforskeren Vlado Petric, som prøver å gjøre jobben sin i Sarajevo under Balkan-krigen, mens familien hans har rømt til Berlin. Kaoset starter da Petric går gjennom Sniper Alley en sen kveld, og finner liket av Esmir Vitas, sjefen for innenriksministeriets spesialpoliti.

Les mer om Dan Fesperman her

Har du noen tips til OP-5? Kjør på i kommentarfeltet under.