Lesertips: Hvorfor du bør sjekke ut John Doe

Noen TV-serier forsvinner så altfor tidlig. En av våre lesere tipser ivrig om en serie som ble tatt av luften, men som ikke bør glemmes.

Her om dagen fikk jeg en Twitter-melding fra Frode Hunnestad, en av våre lesere. (Følg ham på Twitter, anbefales) Han lurte på om vi ikke skulle kjøre opp noen serier som har blitt for fort glemt, og jeg svarte sporenstresks SELVSAGT, det må vi få til.

Så da har Frode tatt for seg en serie som ble tatt av luften, sannsynligvis fordi sløve folk som meg aldri rotet meg til å se den. Så jeg gir ordet til Frode, som forteller hvorfor du bør sjekke ut John Doe:

Blant de mindre kjente TV-seriene som fikk for kort tid til å utforske videre storyline, ligger det noen skjulte skatter. Krim/Sci-Fi-serien John Doe er en av dem.

Ingenting ser ut til å engasjere hengivne tv-seere generelt – og serienerder spesielt – mer enn kansellerte TV-serier. Normalt er det en grunn til at en serie avsluttes for eksempel etter første sesong, og ofte er argumentene linket til seertall, økonomi eller rett og slett for dårlig kvalitet på hele konseptet.

På den andre siden hender det av og til at TV-selskaper gjør noen litt merkelige vurderinger, og kansellerer serier som har en økende fanskare. De mest kjente og omtalte eksemplene er nok Judd Apatows Freaks and Geeks og Joss Whedons Firefly, som i kjølvannet av serieavslutning har provosert og irritert mange nok til at det blir lagt merke til.

En annen serie som etter første sesong fikk avskjed på blygrått papir var altså John Doe. Serien ble i likhet med Firefly produsert og kringkastet av den amerikanske mediegiganten FOX Television, som etterhvert har fått et fortjent dårlig rykte som «serial series killer». I denne serien møter vi John Doe, spilt av Dominic Purcell – mest kjent her hjemme fra Prison Break – som husker absolutt ingenting da han våkner opp på en øy utenfor Seattle.

På kroppen har han et merkelig arr, og aller mest bemerkelsesverdig: hodet hans er breddfullt av kunnskap han ikke husker å ha lært seg. Serien kan sies å ha noe av den samme fengslende mystikken som i X-files eller Fringe, og har karakterer du faktisk begynner å bry deg om (ingenting er verre enn serier/filmer der en gir blanke i om karakterene dør eller forsvinner).

John Doe er tilgjengelig på DVD, men er en type serie som Netflix eller andre streamingtjenester burde plukke opp og gjøre tilgjengelig for sine abonnenter. Jeg skal ikke ødelegge for de som måtte få lyst til å sjekke ut serien, men faren for at du også kaster deg ut i internettforumenes jungel på leting etter svar er ganske stor. Avslutningen på sesong 1 skriker etter en fortsettelse, og alle disse seriene – Firefly, Freaks and Geeks, John Doe med flere – blir på mange måter TV-serienes James Dean eller Heath Ledger: på grunn av uforløst potensiale lever de lenge etter sin død.

Her er de ti første minuttene av John Doe: