Ben Affleck filmer Dennis Lehane – hvordan er boken?


Snart skal Ben Affleck ta en ny bok til filmen. Vi har lest Dennis Lehanes gangsterepos Live By Night.

Kombinasjonen Dennis Lehane og film har vist seg å være svært vellykket tidligere, spesielt da Clint Eastwood laget Mystic River og Argo-mesteren Ben Affleck regidebuterte med Gone Baby Gone. Snart skal Lehane igjen til filmen med Live By Night, hvor Ben Affleck regisserer og spiller hovedrollen. Spennende prosjekt? Helt vanvittig.

Les mer: Ben Affleck tilbake bak kameraet

Jeg leste boken i helgen, her er noen umiddelbare tanker om den. NB: noen lette spoilers, men ikke noe som ødelegger boken, tror jeg.

Live By Night er lagt til mellomkrigstiden i USA, og tar utgangspunkt i forbudstiden. Vi møter en ung småkriminell – Joe Coughlin – som lander i fengsel i Boston før han slår seg opp i den illegale spritmafiaen som dominerer nedover østkysten og sørover. På veien forelsker han seg i flere femme fatales, og turen går til kule amerikanske locations. Boken er for øvrig nummer to i en trilogi om Boston og USA på 20- og 30-tallet. Den første het The Given Day, og var planlagt som en film med Leo DiCaprio i hovedrollen som Joe sin bror Aiden Coughlin.

Les mer: På tur til Boston – i fotsporene til Ben Affleck

— Lehane er mester når han beskriver de intense forholdene i fengsel eller den fuktige stemningen i mafiainfiserte Miami. I store deler av Live By Night sitter dialogen som et skudd. Vår mann Joe er smart og gatesofistikert, samtidig som han er en handlingens mann som spiller mafiasjakk langt over hodene på stutdumme Ku Klux Klan-affilierte voldsmenn han møter på sin vei.

Live By Night minner meg tidvis om de tidligste Gudfaren-scenene, når Michael Corleone er på Cuba eller når faren Vito rusler nysgjerrig rundt i New York og tar inn luktene fra storbyen. Slik sett er dette en bok som er designet for film, med storslagen locations, mytiske miljøer, byer i utvikling og i bakgrunnen et land som går gjennom en radikal tid med finanskrise, forbundstid og blomstrende spritsalg. Jeg tenker også litt på Magic City, HBO-serien om Miami som dukekt opp nylig.

— Boken mister litt grepet på meg rett etter halvveis, da det blir for mange forsøk på å skrive hardere og med for mange usagte ord, men nøster seg inn mot slutten. Da dukker de siste puslebitene dukker opp, Lehane blir treffende Hemingway-poetisk og denne ambisiøse planen til Joe Coughlin går mot en grandios slutt.

— Anbefalt bok? Så absolutt. Dennis Lehane er jo en mesterforfatter, og vever store bilder av enkeltpersoner, leverer tredimensjonale beskrivelser av byene han tegner ut, og serverer fengende historier man blir dratt inn i. Og så er det så perfekt skrevet for film, selvsagt.

Hva er dine forventninger til Live By Night? Kjør gjerne på i kommentarfeltet.