Lovecraft Country: på horrortur gjennom rasist-USA

17. august har HBO Nordic premiere på Lovecraft Country. Serien byr på rasisme, roadtrip, horror og Lovecraft, alt sett gjennom amerikanske 50-tallsbriller.

Rasisme og Lovecraft er to av stikkordene for hva den kommende HBO Nordic-serien Lovecraft Country har å by på. Satt til 1954 følger vi krigsveteranen Atticus «Tic» Freeman (Jonathan Majors, Da 5 Bloods) fra Koreakrigen, som i starten av serien drar tilbake til hjembyen Chicago.

Der møter vi hans onkel George (Courtney B. Vance, People V. OJ Simpson) som lager en Green Book-aktig guide på hvor det er trygt for de svarte å besøke på den tidens segregerte USA (Jim Crow) og finner ut at Tics far Montroose (Michael K. Williams, The Wire) har forsvunnet. Tic får George og hans barndomsvenn Leti (Jurnee Smollett, Friday Night Lights) med seg for å redde faren – men ingen av dem forventet at dette ville involvere monstre, både menneskelige og overnaturlige. (fortsetter under traileren)

Basert på Matt Ruffs bok med samme navn, står Misha Green (Underground, Sons of Anarchy) bak HBO-serien, som klarer å forbedre mye av boken den er basert på. Green gjør en god jobb med å knytte de forskjellige historiene og sjangerne nærmere hverandre enn i boken, slik at det hele får en ekstra dytt.

Han får god hjelp til det visuelle fra regissør Yann Demange (White Boy Rick), som med sitt solide produksjonsdesign gjør en utmerket jobb med å både forme serien. Det  føles tidsriktig, selv når musikken til både Cardi B og Rihanna tas i bruk. Det er også noe imponerende hvordan serien selv med vonde øyeblikk og temaer, klarer å ende opp med å bli så underholdende og meningsfull som den er.

To sterke hovedkarakterer. Leti er et fyrverkeri av en personlighet, og mange kommer til å elske en sekvens tidlig i serien som fungerer både som en actionsekvens og et dansenummer. Både hun og Tic er på hver sin måte to sterke og engasjerende mennesker, godt spilt av de to skuespillerne bak karakterene.

Tic forteller at han elsker at «the heroes get to go on adventures in other worlds, to fight insurmountable odds, defeat the monster, save the day», som viser hans forhold til historiene han elsker å lese. Karaktergalleriet forsterkes ytterligere av Williams, Tony Goldwyn (Scandal) og Wunmi Mosaku (Luther). De spiller alle ganske så forskjellige personligheter, som begge kan være omfavnende, mystiske, kompliserte til dypt plaget, og viser de mange sidene av livet på 50-tallet i USA.

Serien åpner etter hvert for solide enkeltstående episoder, selv om Tic og Leti sin kamp mot en større trussel er gjennomgående i de fem episodene sendt til anmeldere. I episode 3 byr serien på et hjemsøkt hus, etterfulgt av en episode som kan minne om Indiana Jones-serien, og etter det noe som kommer til å skape reaksjoner, for å si det slik…

Det er noe forfriskende ved å se slike episoder med enkeltstående handlinger satt til et seriøst drama. Den første halvdelen av sesongen pisker opp interesse for fortsettelsen, og det blir spennende å se hvordan den får utfolde seg.

HBO Nordic slipper episoder av Lovecraft Country ukentlig fra og med mandag 17. august.