Love/Hate: Gangsters, narko og vennskap i Dublin

love-hate-group
Irsk presse var skeptisk, men TV-publikummet omfavnet Love/Hate. Nå kan du selv sjekke Dublin-gangsterdramaet på Netflix.

Da jeg skrev om den svenske serien Ettor och nollor for noen uker sidem, kalte jeg den litt flåsete “The Wire i Gøteborg”. Da svarte Twitter-brukeren @Kottila med et smil tilbake at jeg måtte sjekke “The Wire i Dublin”, og la med lenke til en serie som heter Love/Hate.

Les også: The Wire i Gøteborg? Ny svensk krim på SVT

Så da jeg skulle ta en pause i House of Cards i helgen, kjørte jeg gjennom en seosng av Love/Hate, som ligger i sin helhet på Netflix (yeah!). Første sesong besto av fire kjappe episoder, mens de to neste sesongene består av seks episoder hver.

Oppdatering: det ser ut som Love/Hate ikke er tilgjengelig på norske Netflix (de må skjerpe seg), men bruk Unblock-US.com eller Mediahint.com, så kan man velge Netflix US. Jeg bruker førstnevnte, den åpner også BBC sin iPlayer og tilsvarende geoblokkerte steder.

Artig nok spiller Aidan Gillen en av hovedrollene, han som spiller den glatte politikerbroileren Tommy Carcetti i sesong 3-5 av The Wire og Petyr “Littlefinger” Baylish i Game of Thrones. Gillen spiller John Boy (bildet under), en uforutsigbar gangsterkonge i Dublins underverden. Ved sin side har han den totalt utilregnelige halvbroren Hughie, som er like interessert i vold og trusler som i brøytekanter av kokain.
AIDEN GILLEN IN LOVE / HATEIMAGE PROVIDED BY CHANNEL 5

Sesongen starter med at Darren kommer hjem til Dublin fra Spania, hvor han har vært i ufrivillig eksil etter politiet har funnet en pistol hjemme hos ham. Planen er å feire at broren hans har sluppet ut av fengsel, men noen pistolskudd senere blir det fort klart at han ikke kan dra fra Dublin med det første.

I de neste episodene følger vi Darren (i midten på bildet under), John Boy og Hughie, som sammen med familiefaren Nidge (nr to fra venstre) og en liten gruppe fotsoldater raner, krangler og snorter seg gjennom Dublins gater. Nidge forsøker å tilfredsstille kjæresten Trish sitt behov for et noenlunde stabilt familieliv, mens de andre har sine private drama å drenere samtidig som jobben som kriminell krever sitt.
lovehate1

Love/Hate har blitt kritisert av irsk presse for å være glorifiserende og/eller lite troverdig, men har også blitt den mest populære TV-serien i Irland på årevis. Skuespillerne er strålende, manuset er velskrevet og tydelig, handlingen balanserer fint mellom drama og krim og doser av humor, og for mitt norske serieøye fremstår Love/Hate både fengende og interessant. Handlingen minner meg om den norske serien Ran og dokuboken Dødsranet, som tok for seg miljøet som ble NOKAS-ranerne. Vennskap og krim som hverdag, narko og familieliv i uskjønn forening.

Det er også forfriskende å se en serie fra en by og et land man ikke har sett portrettert i krimserier før. Et minus for den dølle musikken som dukker opp hver gang det skal signaliseres at det er fest, og tittelen minner meg om både metalband og billige tatoveringer, men Love/Hate er et friskt pust i krimserieverden. Faktisk endte jeg med å prioritere å se ferdig Love/Hate i stedet for å gå videre på House of Cards, så interessert var jeg i å finne ut hva som skulle skje med min nye venner i Dublin. For jeg lover deg at det blir dramatikk på alle fronter. Anbefales.

nidge-trish

Love-Hate-Collage-2719868