– Objection, your honor! Vi kårer tidenes juridiske serier

courtroomAdvokater, dommere, tiltalte og rettssaker? Jada! Alt er med når vår ekspert kårer tidenes juridiske TV-serier.

Her i OP-5 er vi veldig glade i serier
fra myteomspunnede, breiale miljøer. Enten det er finansverden, sykehus eller gode gamle fengsler. Så for ikke lenge siden endte vi i en Twitter-diskusjon med en av våre favoritt-tvitrere, Magnus Forsberg (følg ham på Twitter, det gjør vi: @Forsberg), og temaet var juridiske serier og filmer.

Les også: Twitter-legen Wasim Zahid kårer tidenes 5 beste legeserier

Vi simpelthen elsker filmer og serier som A Few Good Men, Lov og rett i L.A., 12 edsvorne menn og alt John Grisham-basert, men i denne sammenheng er Forsberg mye mer kvalifisert enn oss. Han er nemlig vaskekte jurist med utdanning og greier, så han fikk oppgaven med å kåre Tidenes Beste Serier Lagt Til Et Juridisk Miljø.

Enig eller uenig med listen? Hvor i huleste er for eksempel Murder One? Hva gjør at Lov og rett i L.A. ikke er med på listen? Da kan du bare TA KONTAKT MED ADVOKATEN VÅR, eller svare i kommentarfeltet. Bare ikke skriv trusler og slikt, for da saksøker vi deg.

Uansett. Nok fra meg, her er Forsberg sin liste, fra 5 og helt til 1. plass:

5. JAG (1995 – 2005, 227 episoder)
90986_25.tif

— DID YOU ORDER THE CODE RED?!? Neida. JAG ble nok aldri fullt så kult som A Few Good Men, men er likevel den neste beste versjonen av den amerikanske generaladvokaten du kan finne på DVD. Interessant fordi begge sider av saken føres av samme kontor, så serien fikk mulighet til å utforske rollene som både etterforsker, påtalemyndighet og forsvarsadvokat.

4. Law & Order (1990 – 2010, 456 episoder)

— En serie med utallige spinoffs, men her er selvsagt bare originalen god nok. Law & Order er en hybrid mellom juridisk og politiserie, og episodene pleier å deles mellom etterforskningen av en forbrytelse og den påfølgende påtalen og rettssaken når New Yorks Finest (selvsagt) tar sin mann. Serien fikk like mange sesonger som legendariske Gunsmoke, og episoder har sågar blitt brukt i undervisning på amerikanske universiteter (selv om sistnevnte kanskje sier mer om amerikansk utdanning enn om hvor bra Law & Order egentlig er.)

3. Shark (2006-2008, 38 episoder)
shark

— Før Harvey Specter kom på skjermen og overbeviste en generasjon med seere om at ”Glætt (i mangel på et bedre ord) er godt” var det Sebastian Stark som var den smootheste advokaten på TV. Hovedrollen, en tidligere forsvarsadvokat-turned-aktor spilles av James Woods, og Woods er som vanlig mistenkelig dyktig til å spille arrogant douchebag. Shark fikk dessverre bare to sesonger, men det er to velspilte og gjennomgående gode sesonger. Høydepunkter inkluderer episodene med Starks erkefiende Wayne Callison, og selvsagt hver gang nerdeikonet Jeri Ryan er på skjermen.

2. The Good Wife (2009 – , 102 episoder)
the-good-wife-press-conference-590x350
— Etter at hennes ektemann blir fengslet i kjølvannet av en diger sexskandale må en husmor tilbake til sin gamle jobb som prosedyreadvokat for å brødfø barna sine. (Du kan altså tenke på serien som Weeds, bare at her går husmoren inn i et mer moralsk forkastelig yrke.) The Good Wife er et fantastisk drama som til enhver tid har fingern pulsen på samfunnet rundt seg, og er blant annet anerkjent som den første TV-serien som brukte Bitcoins som en ”plot device”.
Funfact: Premisset for serien er delvis basert på sexskandelene til Elliot Spitzer og Bill Clinton.

1. Boston Legal (2004 – 2008, 101 episoder)

Boston Legal startet livet som en spinoff av den noe mørkere The Practice. Men med større firma, viktigere klienter, mer penger og et litt mindre seriøst utgangspunkt ble eleven fort til lærermester. Boston Legal har det meste som kreves av en god dramaserie: Varierte rollefigurer, kreativ produksjon, gode historier og ikke minst William Shatner. Ikke den mest realistiske av tidenes juridiske serier, men utvilsomt en av de mest underholdende.