Mare of Easttown episode 2: årets cliffhanger og Dale Cooper

Mare of Easttown er fylt til randen med viktige detaljer og intense forhold. Her er fem ting jeg bet meg merke i fra episode 2.

Mare of Easttown fortsetter å forbløffe med sin stilsikre miks av krim, småbydrama og familiethriller. Her er fem ting jeg hoppet litt i stolen av da vi så episode 2 på HBO Nordic mandag kveld.

Les også: Mare of Easttown, beste start siden True Detective?

Det vil si: selv om serien av noen oppleves sakte, er den strengt tatt fylt til randen av åpenbart viktige detaljer og hendelser. Så dette er fem av veldig mange ting som plantet seg i hodet.

NB: HER ER DET SPOILERS

1— Avslutningen! Den sympatiske eksmannen Frank var litt for godslig til å være sann. Det virker åpenbart at han har hatt et forhold til en veldig ung Erin, sannsynligvis da hun var 15. Det setter hans kommentar om at hun bare var en stille jente med trøbbel hjemme i grelt lys. Årets cliffhanger, og jeg synes det er aldeles nydelig å ha en serie som får lov å jobbe i hodet en uke før neste episode.

2— Scenen da Betty Carroll beskytter Mare fra Tony på bensinstasjonen var et lavmælt høydepunkt. Først ville hun ikke være med på drittslengingen om Mare. Så stilte hun seg fysisk opp foran Tony på veien ut. I løpet av noen sekunder forsvarte hun Mare i (mangelen på ) ord og fysisk handling. Det var sterkt å se. Der hentet serien energi fra det originale vennskapet mellom de to damene, som er langt sterkere enn den ølmarinerte forakten fra en sint far.

3— Jeg skjønner at Mare og familien stoler på at datteren Siobhan har hodet på riktig plass. Jeg kjøper derimot ikke helt at Mare har null bekymring, bare sinne når datteren er utilgjengelig i tretten timer dagen etter en nabojente er drept. Når det er sagt var Siobhans rolle i SoMe-videoen god bensin på seriens krimbål. Det var et slags frempek mot hvor tett vevd inn i hverandre familiene og konfliktene skal bli.

4— Gjestedetektiv Colin Zabel var et perfekt tillegg til den tette landsbystemningen. Hans blikk representerer oss seere som ser alt fra utsiden, samtidig som han oppfyller Dale Cooper-rollen i serien. Jeg sier ikke nei takk til en håndfull Twin Peaks-assosiasjoner på mandagskveldene fremover.

5— «You’re not getting laid tonight». Sidesporet hvor Mare flørter med den insisterende forfatteren Richard Ryan er foreløpig en fin pustepause i den kvelende stemningen. Det har garantert en større rolle for plottet. Det er jo ikke tilfeldig at ha flyttet til byen samtidig som Erin ble drept.

Bonus: jeg får lyst på e-sigg av Kate Winslets fortjente røykepauser. Hvor kan jeg kjøpe det i Norge, er det noe man handler online?