Gjengvold, politikk og CIA-innblanding

Jamaica, drap og en koloss av en bok. Marlon James er i ferd med å bli årets navn i spenningsverden.

Hva er det med Jamaica egentlig? En øy halvparten så stor som Oppland fylke, med et par millioner innbyggere, har gitt verden Bob Marley, Ben Johnson, Usain Bolt, Notorious B.I.G. og en hel bråte andre musikere og sprintere. Si Jamaica og en hel verden tenker rastafari, dancehall, ganja og mye annen moro.

Det skal sies at litteratur generelt, og spenningslitteratur spesielt, ikke har vært stedet Jamaica har dominert (selv om James Bond-skaperen Ian Fleming bodde på øya og flere av historiene utspiller seg der).

Nå kan det også være i ferd med å endre seg. Marlon James er navnet, og som første jamaicaner noensinne vant han den prestisjetunge Booker-prisen for A Brief History of Seven Killings (2014).

Den siste uken har vi vært dypt inne i James’ besettende fortelling. La det være sagt med en gang: Foretrekker du streit krim – et lokalsamfunn, en morder, en forfyllet etterforsker – er dette kanskje ikke boken for deg.

Booker-prisvinneren er en koloss av en bok i alle henseender. Starten kretser rundt et mordforsøk på Bob Marley (i boken bare kalt «The Singer»), med et bakteppe av gjengvold, politisk spenning og tvilsom CIA-innblanding, belyst av et helt eksepsjonelt rikt persongalleri som ikke går av veien for å snakke på lokal patois-dialekt.

Vanskelig, men ekstremt levende og rått når man knekker koden. Boken flytter seg etterhvert til New York under crack-epidemien på 1980-tallet. Der befinner denne leseren seg når disse ordene skrives. Mett av vold og ganja, med den behagelige følelsen av å ha oppdaget et nytt sted i litteraturen.

Og som et apropos, hvor skal James gå nå? Da Marlon James ble spurt om hvordan han skulle følge opp krimsuksessen fra Jamaica, svarte han at han skulle «geek the f**ck» (nerde på et slags norsk). Planen var rett og slett å lage en fantasy-bokserie satt i afrikansk mytologi. Game of Thrones fra Afrika, altså.

Dét er en god idé. Afrikansk historie før kolonitiden inneholder absolutt alt en fantasy-forfatter kan ønske seg, fortsatte James til magasinet Man of the World: Hekser og demoner av mest vanvittige slag, sprø konger og maktkamper som setter Wolf Hall og The Tudors i skyggen. Første bok i serien har fått tittelen Black Leopard, Red Wolf.

Med et Game of Thrones som viser klare tegn på trøtthet, er det bare å glede seg.