Mektige herrer og blodtørstige jyplinger

HBO tar oss tilbake til Milán og 1992 når korrupsjon, politi og en ivrig dansepike står på menyen.

Italienerne flottet seg på seriefronten
med Gomorrah i fjor, og nå ruller de videre med 1992. Verdt å se? Definitivt!

Det handler om korrupsjon, politi og industriherrer når 1992 har premiere på HBO Nordic, men den ti episoder lange serien posisjonerer seg også som et storslått familiedrama når Milans mektige herrer arresteres av blodtørstige jyplinger (du skjønner blodreferansen etter første episode, ikke tilfeldig) i politiet.

Les også: Mafia, drama og en bortskjemt fyr i joggedress

I Gomorrah fikk vi møte den mektige, men også litt triste mafiafamilien som styrer utenfor Napoli, mens 1992 går tilbake til starten på 90-tallet og den gigantiske politioperasjonen Mani Pulite (Rene Hender). Vi følger seks karakterer, fra den bitre unge politimannen som har fått HIV etter en blodoverføring, via den fremadstormende dansepiken som ligger med hvem som helst for å få seg jobb på TV, til den selvsikre forretningmagnaten som ikke ser at hans egen familie faller fra ham når fengselsveggene kommer nærmere. Pluss på den kåte TV-produsenten som begynner i reklamebransjen og en desillusjonert Irak-veteran som ved et hardtslående uhell havner i politikken, så begynner du å få et slags overblikk.

Les også: How Sky’s 1992 political series could change Italy’s landscape

1992 er pent filmet, og fiksjonskarakterene veves inn i et teppe av tidlig Berlusconi-valgkamp og lyden av Radioheads “Creep” for maks effekt av tidskoloritten. Observante italienske seere vil nok se hvilke ekte personer de forskjellige karakterene er basert på, men for de av oss som er noe ustø på italiensk 90-tallspolitikk betyr det ikke så mye at vi misser referanser.

Det er det overordnede bildet, den dramatiske skildringen av et italiensk samfunn hvor korrupsjon er hovedretten og sex er krydderet som gjør serien severdig.
Jeg har som sagt bare sett to episoder, men ser levende for meg at 1992 blir fast følge utover våren. Det er ikke revolusjonerende eller pioneerserie, bare godt håndverk over hele linjen. Lover å holde dere oppdatert på utviklingen.

Første episode av 1992 ligger på HBO Nordic nå.