#MennSomLeserKvinner

man-reading-520x345
På Twitter diskuteres det heftig om menn som leser mannlige forfattere. Her er noen av våre kvinnelige krimfavoritter.

Her i OP-5 liker vi alle som skriver krim, enten de er damer eller menn. Faktisk har vi en spesiell plass i våre kriminelle hjerter for kvinner som skriver krim, for flere av dem har skrevet bøker vi regner blant våre favoritter.

De siste ukene har Anette Garpestad, også kjent som @Bokdama på Twitter og Instagram, drevet med telling av kvinnelige intervjuobjekter og referanser i Dagens Næringsliv sin På nattbordet-spalte. Resultatet er hashtagen #mennsomleserkvinner og en nedslående statistikk om at menn oftest nevner mannlige forfattere. Les bloggpost om det her.

I den anledning kjører vi noen tips om våre favoritter blant kvinnelige krimforfattere, generelt fordi vi digger disse forfatterne, men også spesifikt for de av deres som kanskje blir oppringt av På nattbordet-spalten. Ingen rangering, bare et knippe kickass spenningsmestre.

Mo Hayder
— Brutalt og grotesk og blodig, pakket inn i fargerikt språk, ekstrem sjangerforståelse og plots som rister hjernen din opp-ned. Mo Hayders Tokyo er en av mine desiderte favorittbøker, om en ung pike som jobber som vertinne i Tokyo, massakren i Nanking, og grusomme hemmeligheter som blir avslørt.

Les mer: Ny bok fra Mo Hayder – leiemordere, pornokonger, parterte lik

Linda Castillo
— Sjekk hennes serie om Kate Burkholder, amish-jenten som rømte og kom tilbake i voksen alder som politisjef i barndomsbygden. Perfekt bakteppe for annerledes dramatikk, sjekk for eksempel Sworn To Silence.

Les mer: OP-5 hyller tre favorittdamer

Mara Lee
— Mara Lee var den svenske poeten som bestemte seg for å skrive smart og spennende psykologisk chit-lit thriller. Ladies er rett og slett sjokkerende god. Sjelden har lest en bedre utlevering av kvinnelig seksualitet og psykologisk maktspill. Dessuten masse kule og kyniske betraktninger om kulturlivet og kunstscenen. Varmt anbefalt!

Les mer om Ladies her.

Karin Fossum
— Jeg har forelsket meg i de to seneste bøkene til Fossum (Jeg kan se i mørket og Carmen Zita og døden), hvor hun lager mikrouniverser av tankene til koko folk som gjør mørke, MØRKE ting. Psykologisk krim kokt ned så lenge at det smaker som den flotteste rødvinsaus.

Gillian Flynn
— Mange har sikkert lest hennes Gone Girl, men sjekk også de to foregående: Dark Places og Sharp Objects. Morsomt og makabert om hverandre, og plot tette som øynene på en statist i Piknik med døden.

Les mer: Psykologisk thrillersensasjon – Gone Girl

Zoe Ferraris
— Klassisk krim fra veldig lite klassisk krimscenario: Saudi-Arabia.  Ferraris bodde et år i Saudi-Arabia sammen med sine svigerforeldre, og fikk nok inspirasjon til å fylle en serie bøker.

Stefanie Pintoff
— Historisk krim fra New York på begynnelsen av 1900-tallet. Byen blir en levende hovedrolleinnehaver når Pintoff presenterer oss for mord, intriger og drama i underverden. Litt Lahlum-aktig, faktisk.

Les mer: Spennende krim fra New York