Har William Landay skrevet årets thriller-sensasjon?

Er Defending Jacob årets Gone Girl? Vi har lest William Landays pageturner av en thriller, suksessboken som nå skal bli Hollywood-film.

William Landays første bok, Mission Flats, har stått i bokhyllen min i årevis uten at jeg har rukket å lese den. Akkurat som Gillian Flynns debut Sharp Objects lå i den enorme haugen over Amazon-bestillinger jeg aldri kom meg gjennom. Sånn går det når man blir for øvrig på innkjøp vs reell lesetid.

Men her om dagen ble jeg tipset om William Landays Defending Jacob, som ble lansert i februar og umiddelbart sørget for hans gjennombrudd. Sterke anmeldelser, 4. plass på New York Times-listen etter én uke, filmrettighetene ble kjøpt opp av Warner Bros og så videre.

Dette må være noe for meg, tenkte jeg, så da ble Kindle-kjøp. Her er noen tanker om boken etter å ha lest den i to-tre jafs på et døgn.

Defending Jacob handler om Andy Barber, en assisterende statsadvokat i Massachussettes som opplever at hans 14 år gamle sønn Jacob blir tiltalt for knivdrapet på skolekameraten Ben Rifkin.

— I boken møter vi Barber først et års tid etter rettssaken mot Jacob, i en grand jury hearing hvor han blir grillet av den nye statsadvokaten Neil Logiudice. Logiudice var Andy Barbers lærling før Jacob ble arrestert/tiltalt og Andy naturligvis ble suspendert fra saken og jobben. Vi skjønner at dette er etterspillet til rettssaken, men er helt i mørket om utfallet og hvorfor Andy nå igjen sitter i vitneboksen. Grillingen av Andy Barber kommer som drypp gjennom boken, mens hovedvekten handler om dagene etter drapet på Ben Rifkin og rettssaken mot den tilbaketrukne, obsternasige, foreldreskeptiske slacker-kiden Jacob.

— For de få heltebildene som etableres – Andy er en naturlig autoritet på bokens første sider, familiens mamma Laurie følger etter – får seg raskt riper i fasaden. Er Jacob så uskyldig som faren vil ha det til? Hvorfor fjerner faren en kniv fra rommet til Jacob? Hvorfor skjuler Jacob nettaktiviteten sin for foreldrene? Hvorfor prøver noen i politiet å legge all skyts inn mot Jacob når det finnes andre alternativer til mistenkte? Hva er det som lurer i familiehistorien til Barber-familien som Andy aldri har fortalt konen Laurie? Født sånn eller blitt sånn? Nature or nurture? Puh!

— Jeg skal ikke skrive for mye om handlingen (det som står over er bare starten på boken, ikke særlig med spoilers siden boken tross alt heter Defending Jacob), men heller si at dette er en av de beste thrillerne jeg har lest på lenge. Måten fortellerstemmen manipulerer sympatiene våre minner om briljante Gone Girl, fasadenedbrytingen i suburben er klassisk Harlan Coben, født-sånn-eller-blitt-sånn aspektet sender tankene til Rosemary’s Baby, rettssakssekvensene er John Grisham-nivå, og til sammen blir Defending Jacob en bok som planter seg dypt etter man har lest den. Skummelt, vakkert, ettertenksomt og spennende til siste setning. Det lavmælte språket og den forsiktige fremdriften gjør at boken føles som et godt alternativ til brutaliteten som dominerer skandinaviske blockbuster-krim om dagen, og det nesten totale fraværet av voldsbeskrivelser gjør at fokuset i boken i Defending Jacob blir enda tydeligere og skumlere.

— Blir dette årets Gone Girl sånn popularitetsmessig? Defending Jacob har kanskje ikke den samme lette popkultur-kvaliteten som Gillian Flynns suksessbok hadde, men i et norsk marked hvor krimleserne er beleste og mottakelige tror jeg William Landay kan bli en vinner. Hva med å få ham til Krimfestivalen i 2014? Jeg sitter på første rad som fan dersom noen fikser det.

PS: Hvor du får tak i denne boken, sier du? Her kan du kjøpe Defending Jacob hos Amazon, både paperback og Kindle-utgave, mens Platekompaniet har også et godt tilbud på sine sider.