Mitch Rapp er tilbake!

Vince Flynn har fullført sin siste roman om den kalde CIA-agenten Mitch Rapp. The Survivor er første Rapp-bok fra Kyle Mills.

Da den amerikanske thrillerforfatteren
Vince Flynn døde i 2013, sørget familie, forlag og fans. Betød dette slutten for den handlekraftige Mitch Rapp, superagenten som var lest av både George W. Bush og Bill Clinton? Åh neida.

To år etter 47 år gamle Flynn døde av kreft, er The Survivor – bok nummer 14 om Mitch Rapp – på plass i din bokhandel og svevende oppe i e-skyen.

Les også: Patrioter, terrorister og drittsekker – sagaen om Mitch Rapp
*
Kyle Mills (mer om han nederst i saken) har overtatt det siste, uferdige manuset til Vince Flynn, og Mitch Rapp står fremdeles midt i verdens begivenheter: CIA-sjef Joe Rickmans spektaktulære forsvinningsnummer i The Last Man ryster fremdeles etterretningsorganisasjonen, og truer verdensfreden. Når eposter fra hemmelig avsender dukker opp med katastrofale avsløringer av dobbeltagenter, samles Mitch Rapp og kraftduoen Irene Kennedy og Stan Hurley for å samle trådene. Det fører leseren til Pakistan, Afghanistan, London og selvsagt Washington, og klodens fremtid står på spill. Det er alltid en gal mann med ambisjoner som står klar til å trykke på de rødeste knappene.

Les også: George W. Bush’ favorittagent

Mitch Rapp-serien har nok blitt mer svart/hvitt med årene, og i The Survivor er de pakistanske ISI-agentene så gudfryktige og ambisiøse at man av og til må trekke på smilebåndet. Men samtidig er Mitch Rapp ubehagelig lik virkelige personer som Chris Kyle (American Sniper) og Matt Bisonette (No Easy Day), så dette noe forenklede synet på verden representerer også tankesettet til amerikanske soldater. Noen av dem, hvert fall, og ved siden av bøkenes klassiske thrillerspenning gir det Mitch Rapp-serien et dirrende preg av mørk virkelighet. Det var ikke uten grunn at George W. Bush en gang sa at Flynns bøker var “litt for korrekte” når det kom til å beskrive det indre liv i CIA.

I lys av diskusjonen som oppsto da David Lagercrantz overtok Stieg Larssons karakter Lisbeth Salander, burde det kanskje blitt litt hurlumhei rundt Mitch Rapp også, men neida. Da Vince Flynn døde i 2013, etterlot han seg et halvferdig manus til The Survivor og et brennende ønske om at Mitch Rapp skulle få et videre liv som agentkarakter. Dermed signerte The Vince Flynn Estate en kontrakt med Kyle Mills om å ferdigstille The Survivor, samt skrive to nye bøker. Mills er mest kjent for FBI-romanen Fade, men har også vært leid inn til å skrive videre på en Robert Ludlum-serie.

Noen kjappe søk viser at The Survivor så langt blitt møtt med lettelse og jubel. Innstillingen blant leserne er pragmatisk: det er ikke så nøye hvem som skriver, så lenge Mitch Rapp fortsetter å eksistere mellom to permer.