Mo Hayder: Engelsk krimfavoritt ble belgisk film

Mo Hayder har vært en favoritt i redaksjonen siden starten med i, og nå er oppfølgeren The Treatment endelig blitt film. En belgisk regissør har laget den kaldeste, kjipeste, vondeste krimen på lenge.

Det finnes en klisjépåstand blant krimentusiaster om at kvinnelige forfattere skriver de grusomste drapene og mest bloddryppende historiene. Jeg har aldri gått grundig inn for å bekrefte eller avkrefte påstanden, men om vi bruker engelske Mo Hayder som anekdotisk bevisføring, er påstanden ubehagelig riktig.

Hayders romaner kretser rundt psykopatisk vold, brutal mishandling og tema man vanligvis hører om i historiebøkenes mørkeste kapitler (Tokyo, om Nanking-massakren, en av våre varmeste anbefalinger) eller internettets mest grumsete avkroker (debuten Birdman, seksuell mutilasjon). Slik er det litt overraskende at voldsentusiastene i seriemorderglade Hollywood har holdt seg unna Hayders bøker, men nå har den belgiske regissøren Hans Herbots laget De Behandeling (Originaltittel på boken er The Treatment, gitt ut på norsk med tittelen Kuren).

Mo Hayders bibliografi måtte altså til Belgia for å bli filmet, akkurat slik Harlan Cobens thrillersuksesser først ble filmet i Frankrike da Tell No One ble til en suveren spenningsfilm. Les mer om det her.

De Behandeling følger belgiske Nick Cafmeyer (Jack Caffery i bøkene) ned i en grotesk underverden hvor etterforskningen av mystiske kidnappingssaker avdekker pedofile nettverk. Cafmeyers egen bror forsvant da de var små gutter, så han utvikler en personlig besettelse med sakene.

Les også: Leiemordere, pornokonger og parterte lik. Ny bok fra Mo Hayder

Det er umulig å ikke tenke på den belgiske overgriperen Marc Dutroux og hans belgiske pedofilinettverk (og litt på In Bruges, hvor leiemorderen Ray vitser: “What’s Belgium famous for? Chocolates and child abuse, and they only invented the chocolates to get to the kids”), men gjennom Cafmeyers egen historie gjøres De Behandeling til en mer personlig enn politisk historie. Samtidig ligger Mo Hayders tydelige kvinnelige stemme i bunn, hennes stakkarsliggjøring av rabiat antifeminisme treffer spikeren på hodet.

Les også: Boling, barndom, baller og bondemafia i Belgia

Det er vanskelig å kalle De Behandeling en god film, det er mer en kompromissløs, ubehagelig fortelling som treffer deg midt i magen. Slik krim burde gjøre oftere, man blir oppriktig sint og oppgitt etter to timer i selskap med Nick Cafmeyer og hans jakt på de verste menneskene du noensinne har sett på film.

Hvor du kan se De Behandeling aka The Treatment? Foreløpig er filmen bare tilgjengelig på DVD og Blu-ray, vi kjøpte på Amazon.