Mr. Inbetween: Australias Dexter

14. juli sier vi farvel til en høyst elsket karakter. Leiemorderen Ray Shoesmith og hans fabelaktige serie Mr. Inbetween.

TEKST: STEFFEN STØ

En av de beste seriene om dagen er snart ved veis ende. 14. juli avrundes den tredje og siste sesongen av Mr. Inbetween. Australiahar vært undervurdert når det kommer til krim og drama, til tross for suksesser som Top of The Lake og Animal Kingdom. Mr. Inbetween fortjener mer oppmerksomhet enn den kult-followingen den har fått.

Serien kan beskrives som en mørkere og lettere fordøyelig serie i Fargo-stil. Noen vil kanskje si serien har små problemer i starten, men mot slutten av første sesong finner den en god oppskrift. Da den blir villere og mer surrealistisk. Denne stilen kler serien.

Vi møter Ray Shoesmith (spilt av serieskaper Ryan Scott), en leiemorder som raskt viser seg å bli en av serieverdens mest kompliserte karakterer. Serien fremstiller ham troverdig i mange versjoner av seg selv, fra humoristisk og kjærlig til ytterst grusom. Man blir hektet.

Sesong 2 tar serien opp enda et nivå. Første sesong er god, men i sesong 2 stiller Scott og Co seeren større spørsmål. Det fenger. Det undres om hvordan vold påvirker både voldsmann og ofre. Den samme tematikken vris personlig mot seeren, om hvor lenge man kan heie på og ønske å følge en kaldblodig og aggressiv hovedperson, slik som Ray er på sitt verste. Andre kaldblodige drapsmenn som setter oss i samme situasjon er for eksempel Dexter.

Herlige biroller gir serien sjarm. Som den mulig sexavhengige Gary (Justin Rosniak), som alltid trenger hjelp eller hjelper bestekompisen Ray. Rays sjef Freddy (spilt av Charles Manson-skuespilleren Damon Herriman) tar seg ofte vann langt over hodet. Et av seriens høydepunkt er da Rays bror Bruce (Nicholas Cassim) må ta et komplisert valg. Slik mangler det aldri på spennende karakterutvikling og engasjerende historier utenfor hovedpersonen.

Måten serien balanserer disse birollene og vever dem inn i hovedplottet er mesterlig gjort. Der henter Mr Inbetween mye av styrken sin.

Med sitt ikoniske ansikt, barbert hode og bredt smil, har Ray vært en interessant karakter å bli kjent med. Sesong 3 har blant annet servert en av seriens beste actionsekvenser så langt. Det blir spennende å se hvordan det hele avsluttes for Ray Shoesmith.

Alle episoder av Mr Inbetween kan streames på HBO Nordic. Serien avrundes med siste episode 14. juli.