Mystisk flykrasj, fransk krimperle

Michel Bussi skriver om en flystyrt med kun én overlevende. Hvem er spedbarnet som står i sentrum for den franske krimperlen After The Crash?

PS: Denne saken ble skrevet for A-magasinet rett før terrorangrepene på Paris. Ved en bisarr tilfeldighet skjedde det samme før angrepene på Charlie Hebdo-redaksjonen, da vi anbefalte den franske ransfilmen Rififi.

Er nordisk krim i ferd med å få hard fransk konkurranse på det internasjonale markedet? Stieg Larssons britiske fødselshjelper, forleggeren Christopher McLehose, påsto det for noen år siden, og nevnte fransk krim som den Nye Bølgen.

Nå står hvert fall Michel Bussi langt fremme i rekken over forfattere du snart skal oppdage. Den franske geografiprofessoren Bussi fikk nemlig sitt store og velfortjente gjennombrudd i hjemlandet med Un avion sans elle, som nå er tilgjengelig på engelsk med tittelen After the Crash. Boken har solgt over 700.000 kopier i Frankrike, og du skal ikke lese mange kapitler før du skjønner hvorfor franskmennene ble fengslet.

After The Crash beveger seg lettbent i tid mellom 1980 og 1998. Konflikten starter etter en tragisk flyulykke hvor kun et spedbarn på mirakuløst vis overlevde. Hvem er dette lille barnet, skal vi kalle henne Emilie eller Lyse-Rose? To par besteforeldre mener den lille jenten er deres, og selv etter en rettskraftig dom fortsetter en ivrig advokat detektivarbeidet med å finne riktig identitet. Bussi veksler elegant og tydelig mellom nåtid og advokatens dagbok, og bit for bit legges puslespillet på boksidene foran deg.

Det hviskes altså i krimkroker at fransk krim er den neste store europeiske eksportartikkelen etter Nesbø, Larsson, Adler-Olsen og Indridason. Mens Camille Verhoeven-trilogien til Pierre LeMaitre og Fred Vargas’ bøker om Inspektør Adamsberg allerede legges merke til, kan Michel Bussi fort bli neste store suksess. Han skriver fengende og rørende, boltrer seg ikke i spekulative ritualdrap slik nordiske kolleger har fått for uvane, og har med After the Crash klart å gjennomføre en snerten, kompleks idé på enkleste vis. En liten perle av en fransk krimbok, dette.

Noen flere tips fra Frankrike:

Sugen på å dypdykke blant franske mysterier? Her er noen bøker å starte med: Pierre Lemaitres Alex er et gysende kidnappingsdrama med brutale overraskelser. Den franske arkeologen Frédérique Audoin-Rouzeau skriver under navnet Fred Vargas, i serien om Inspektør Adamsberg holder vi Mannen med de blå sirklene som høydepunktet. The Nicholas Le Floch Affair er høydepunktet i Jean Francois Parots serie fra 1700-tallet om Nicholas Le Floch. Han må renvaske eget navn etter en elskerinne blir drept. Birgitte Auberts heltinne er den blinde, stumme og lamme Elise Andrioli, som vikler seg inn i en livsfarlig krimgåte. Den uortodokse protagonisten gjør Death from the Woods til en av de mest originale og beste krimbøkene fra 2000-tallet.