Fjerde sesong av Narcos tar oss tilbake til tidlig 80-tall. Det blir ikke lystig i Narcos: Mexico.
Narcos-serien har aldri vært en fest av feelgood og oppturer, men serien har alltid hatt et lett element av eventyr – eller magisk realisme – over seg. I Narcos: Mexico er det slutt på det, og grunnen finner du om du googler historien til DEA-agenten Enrique S. «Kiki» Camarena Salazar. Der spesielt de to første sesongene av Narcos hadde et element av Johnny Depps fjærlette, men underholdende Blow over seg, er det nå miminalt med lys i sikte.
Karakter? Les hele anmeldelsen min hos Aftenposten
Les også: 10 grunner til at Narcos 3 er den beste sesongen så langt
Les også: Narcos – magisk realisme med mangler
Les også: The Cartel – Don Winslows storverk er fullført
8. februar 1985 ble Kiki (Kike på spansk) kidnappet på åpen gate i Guadalajara, fire år etter han hadde flyttet til Mexico for å jobbe på et lokalt DEA-kontor. Historien hans, og den spektakulære veksten til narkonettverkeren Miguel Ángel Félix Gallardo er sentrum for Narcos: Mexico, og det er virkelig noe man må se.
Noen notater jeg gjorde meg:
— Historien spinner seg stadig tettere rundt Kikis skjebne, men det virkelig interessante i Narcos: Mexico er den møysommelige konstruksjonen av kartellene. Marihuananettverkene Gallardo fikk satt på plass ble senere tilbydt de colombianske kokabaronene, og Narcos: Mexico forteller hvordan det fikk skje.
— Jeg var tidligere skeptisk til at serien forteller seg så løselig til sannheten, hvor en tredjedel er sant, en tredjedel noenlunde sant, men skjedde litt annerledes og den siste tredjedelen er rent oppspinn, men etter fire sesonger synes jeg det fungerer. Narcos-fortellerne gir oss ikke den definitive historien om kokainkartellenes fremvekst og konsekvenser, og den er åpenbart fortalt fra et amerikansk ståsted, men jeg oppfatter den ikke som uredelig.
— Michael Peña er strålende som innbitte Kiki, mens Diego Luna spiller Gallardo med samme finesse. Hans ambisiøse, men hele tiden usikre vesen skildres nyansert og nesten forvirrende bra av Luna.
— Episoden da Kiki noe ufrivillig går undercover som marihuanabonde, er muligens favoritten i serien. Ulidelig, bekmørk spenning. Generelt leverer Narcos: Mexico likt som sesong 3, med egne små filmer inne i episodene.
— Det blir et overraskende møte med en gammel kjenning. Følg med.
— Joaquín «El Chapo» Guzmán dukker opp! Rettssaken mot El Chapo starter i dag, og han har en tydelig, men liten birolle i Narcos: Mexico. Om vi skal dømme fra den avsluttende scenen i sesongen, kan han få en større rolle i neste sesong, tåler Narcos-serien å bli nok en El Chapo-fortelling?