Nesbø til topps på bestselgerlisten til New York Times


Og boken? Dere vil ikke tro det. En seksten år gammel bok blant annet OP-5 har ment er den svakeste i Harry Hole-serien.

Foto: Håkon Eikesdal, Dagbladet

Hva mer kan egentlig sies om verdenssuksessen til Jo Nesbø? Kanskje dette: I England og resten av Commonwealth har han de siste fem årene vært en av de bestselgende forfatterne. Der er han et Topp 5-navn, rent kommersielt.

I USA er han også stor, men ikke i nærheten av populariteten for eksempel Stieg Larsson hadde for noen år siden. Kommersielt ligger Nesbø (i motsetning til hva norske medier skriver) et par hakk bak de aller mest populære: Gillian Flynn, John Grisham, Harlan Coben m.fl. Jeg har faktisk vært litt skuffet (hvis man kan bruke et sånt ord) over at ikke Police har tatt mer av i USA.

Men siden jeg landet i USA for et par måneder siden har jeg merket meg at det er en tidlig Harry Hole-bok som står utstilt på flyplasser og bokhandlere. Da Kakkerlakkene utkom i 1998, ble den sett på som en liten skuffelse etter den kritikerroste debuten Flaggermusmannen. Da vi i OP-5-redaksjonen trillet terning på Harry Hole-bøkene, var dette eneste terning 3:

I likhet med debuten utspiller denne seg også langt unna Norge, i Thailand, der Hole må etterforske mordet på den norske ambassadøren. Selv om den har en ganske kul expat-koloritt av horehus, opiumsbuler og templer, er dette den eneste boka i serien som kjedet meg. Plottet virker ganske rotete, personene er intetsigende, med et par unntak: Det er her Tom Waaler dukker opp for første gang.
Terningkast 3

Les mer: Vi triller terning på Harry Hole-bøkene!

Og nå er det altså denne samme boka som har gitt Jo Nesbø sin første (hvis jeg husker rett) topplassering på New York Times Best Sellers, for Paperback Trade Fiction. Suser rett til topps i sin første uke, foran bøker som Fifty Shades og Alkymisten(!). Highfive for det, Nesbø!

Hele listen finner dere her

PS: Det er ikke lenge til Sønnen utkommer, både på norsk og engelsk. Og jeg lurer sannelig på om det kan bli Nesbøs virkelige gigantiske amerikanske gjennombrudd. For mens Harry Hole-bøkene kan bli litt overplottede og kaotiske, virker denne å ha den enkle geniale ideen det amerikanske publikummet elsker. Sjekk bare denne baksideteksten – lover godt:

SONNY’S ON THE RUN
Sonny is a model prisoner. He listens to the confessions of other inmates, and absolves them of their sins.
HE’S BEEN LIED TO HIS WHOLE LIFE
But then one prisoner’s confession changes everything. He knows something about Sonny’s disgraced father.
SONNY WANTS REVENGE
He needs to break out of prison and make those responsible pay for their crimes.
WHATEVER THE COST

Puh, vi gleder oss i hvert fall. Og flagger for norsk krim i NYC i dag!