Netflix-tips: Sjakk matt!

brooklyn_castle
Kids i Brooklyn, en eksentrisk Bobby Fischer mot hele verden, verdens dårligste taper Garry Kasparov ble kanskje lurt…vi anbefaler sjakkdokumentarer!

Puh! Vi er fremdeles målløse av Magnus Carlsens tilbakelente grusing av Anand i India, slik at han kunne fly hjem til Norge som nykronet verdensmester.

Mens vi ventet på at Carlsen skulle lande på Gardermoen for å motta hyllest fra lykkelig familie, ivrige fans og de aller mest ekstatiske: fans i pressen, har vi kost oss med et knippe sjakkdokumentarer. Her er tre sjakkfilmer fra Netflix-katalogen vi anbefaler , men de er sikkert også tilgjengelige på DVD:

PS: Den første av disse er på ordinær norsk Netflix, de to andre er tilgjengelig via Mediahint eller Unblock-US. 

Bobby Fischer Against The World (2011)
— Litt av en type, denne Bobby Fischer. Siste vestlige verdensmester før Hele Norges Magnus Carlsen, og så eksentrisk at Carlsen fremstår mer som en sjakkens Tande P. Bobby Fischer Against The World følger Fischer fra tidlige år som barnegeni via ung verdensmester til obskuritet og til slutt overgang fra amerikansk til islandsk statsborgerskap, lekkert regissert og akkompagnert av intervjuer med konkurrenter, venner og observatører. Bildene fra VM-kampen mot Boris Spassky på Reykjavik i 1972 er sjukt fete, og hele filmen er et must uansett om man digger sjakk eller ikke. Sjekk for øvrig også den solide Wiki-artikkelen om Bobby Fischer.

Game Over: Kasparov And The Machine (2003)
— Bobby Fischer er kanskje definisjonen på eksentrisk, men verdensmester og Carlsen-lærer Garry Kasparov er også litt av en fyr. I Game Over: Kasparov And The Machine følger vi hans episke kamp mot IBM-maskinen Deep Blue, en maskin han først knuste i 1996 og så tapte brutalt mot året etter. Kasparov tok tapet fryktelig dårlig, og han og flere påstår den dag i dag at IBM brukte menneskelige ekspertkonsulenter som bidro til Deep Blues seier. Herlig film om stolthet, datamaskiner, dårlige tapere, juks, fanteri og selvsagt SJAKK.

Brooklyn Castle (2012)
— Etter noen timer i selskap med Bobby Fischer og Garry Kasparov, er det som å komme tilbake til virkeligheten med Brooklyn Castle. Dokumentaren følger et sjakklag på en grunnskole i Brooklyn, og hvordan lærerne på den ene siden kjemper for å gjøre elevene smartere i sjakk enn andre skoler, samtidig som lærerne må kjempe med nebb og klær for å beholde skolens sjakkbudsjett etter finanskrisen. De unge sjakkspillerne er kule og interessante, lærerne er tredimensjonale mennesker, og Brooklyn Castle er en fin film om hva sjakk kan bety for vanlige folk.

Her er flere tips fra Netflix-arkivet:
Del 1: Blant annet en moderne fjellklassiker
Del 2: Tom Cruise og Michael Connelly med flere
Del 3: Hillbillies og undercoverpurk
Del 4: Paranoid Gene Hackman og Kevin Costner i storform
Del 5: George Clooney stopper terror i Midtøsten og Ben Affleck raner banker i Boston
Del 6: James Gandolfini gruser Malcolm Tucker og John Grisham filmes igjen

…og her anbefaler vi 5 serier hos Netflix
…mens her får du 5 dokumentarer som er verdt å sjekke ut