Netflix/HBO: 5 klassikere du må se


Høsten er endelig her. Hvorfor ikke lete fram en gammel klassiker fra Netflix eller HBOs arkiver?

Stadig flere nordmenn benytter seg av streaming-tjenestene til HBO og i sær Netflix, noe vi også merker godt her på bloggen. Netflix-tipsene våre har vært klikkvinnere i hele 2013, og etter Game of Thrones er det flere av oss som sitter med abonnement på HBO.

Her er MAAANGE Netflix-tips:
Del 1: Blant annet en moderne fjellklassiker
Del 2: Tom Cruise og Michael Connelly med flere
Del 3: Hillbillies og undercoverpurk
Del 4: Paranoid Gene Hackman og Kevin Costner i storform
Del 5: George Clooney stopper terror i Midtøsten og Ben Affleck raner banker i Boston
…og her anbefaler vi 5 serier hos Netflix
…mens her får du 5 dokumentarer som er verdt å sjekke ut

Og her anbefaler vi 5 filmer på HBO, bl.a. 90-tallets beste politiske drama.

Men hvorfor ikke se en klassiker fra Hollywoods gullalder idag? Det skal sies: Utvalget er ikke all verden. Spesielt skuffer Netflix, som lett banker HBO på filmutvalget fra de siste tiårene. Men det er da mye moro, sjekk ut. Perfekt for en grå og mørk høstkveld..

The Great Escape (HBO)
Ah, hvorfor lages det ikke sånne filmer lenger? En herlig gjeng britiske og amerikanske POW (Prisoners of War) anført av Steve McQueen planlegger å flykte fra en tysk konsentrasjonsleir. Se ikke bort fra at de kommer seg avgårde heller, uten at spenningen er over av den grunn. Denne filmen vises visstnok 2.juledag i Storbritannia og er en av de mest elskede filmene der borte. Hadde ikke sett den før jeg oppdaget den i HBOs arkiver, og den var en herlig filmopplevelse.

Den gode den onde og den grusomme (Netflix)
Dette er ikke feil: Clint Eastwood spiller en mystisk og übercool bounty hunter som teamer opp med den mexicanske banditten Tuco “The Ugly” Ramirez for å finne en nedgravd gullskatt. For dem av oss som digger Sergio Leones spagetti-western kan det knapt bli bedre enn dette (det måtte i så fall være Once Upon a Time in the West). Herlig vakkert ørkenlandskap, masse gladvold og Clintern er HELT fantastisk. En av de helt store filmene, dette.

Hitchcock! (HBO)
Altså ikke filmen om han som kom i fjor. HBO Nordic skal ha all ære for at fire av de virkelige klassiske Hitchcock-filmene er tilgjengelige. The Birds, Psycho, Rear Window og Vertigo. Hvilken man bør se? Hm… Psycho har noen virkelige skumle øyeblikk. Tror likevel jeg foretrekker Rear Window eller Vertigo, som er klassiske urbane og creepy filmer fra mesterens storhetstid på 50-tallet. PS: The Birds har jeg ikke sett. Redd for fugler, vett.

Gudfaren I-II (Netflix)
Hvis dere er som oss, har dere sikkert sett disse filmene et uttall ganger allerede. Men hvis dere er som oss, ser dere sikkert Ford Coppolas mesterverk omtrent annet hvert år uansett. Seriøst, er det egentlig laget bedre filmkunst enn de seks og en halv første timene av mafiaeposet om familien Corleone? Her blir ord fattige. Alt stemmer. Men hvilken er egentlig best av enern og toern? Selv forandrer jeg mening fra gang til gang.

To Kill a Mockingbird (HBO)
Harper Lees elskede klassiker av en roman (hun som hjalp Truman Capote med researchen til In Cold Blood) ble til en strålende film med Gregory Peck og en purung Robert Duvall. Vi skal til sørstatene, vi skal til tiden før borgerrettighetene – der en ung advokat tar på seg jobben med å forsvare en afroamerikansk mann tiltalt for voldtekt av en hvit kvinne. Veldig sterkt, veldig gripende.