Noah Hawley: Fra Fargo til flystyrt

Venter du spent på sesong 3 av Fargo? Kort ned ventetiden med manusforfatter Noah Hawleys glimrende roman Before The Fall.

I et nylig intervju med Vanity Fair fortalte Noah Hawley at han blir stresset av tanken på alt han har å gjøre. Det er ikke så rart, siden han de seneste årene har blitt en tungt ettertraktet forfatter og skaper i TV- og filmbransjen. Hawley var involvert i de første sesongene av Bones, som nå går inn i sin tolvte og siste sesong, før han fikk minimal suksess, men verdifull erfaring med sine egne serier The Unusals og My Generation.

Han tok så steget opp på toppen av seriefjellet med Fargo-serien, hvor han klarte det tilsynelatende umulige: omgjøre Coen-brødrenes skrudde, nedsnødde filmunivers til en like bra serie. Nylig fikk Hawley så ansvar for Marvel-serien Legion, som har premiere nå i februar. Det skal vi snakke om i dag, er derimot noe helt annet: hans femte roman, fjorårets Before The Fall.

Les også: Stemningsrapport fra Fargo sesong 2

Da et privatfly med 11 personer styrter i den svarte sjøen utenfor Martha’s Vineyard, er det ikke store håp om å finne overlevende. Likevel klarer den ukjente kunstneren Scott Burroughs å svømme flere sjømil til lands, attpåtil med en fire år gammel gutt klamrende til ryggen. Gutten er eneste overlevende fra en mediemogul og hans familie som nå ligger livløs i det svarte havet. Dermed er han også arving til et Fox News-aktig imperium av penger og innflytelse.

Burroughs var en tilfeldig invitert gjest på privatflyet, og er ikke interessert i media eller penger. FBI og media er derimot fryktelig nysgjerrige på å finne ut hvorfor flyet styrtet, og hvorfor en TV-stasjonseier og en forretningsfører som vasker penger for Iran forsvant i Atlanterhavet.  Er alt tilfeldigheter? Neppe, ifølge talkshow-verten som akkurat har mistet sin sjef og mentor.

Noen tanker om TV-versjonen av Fargo

Before The Fall begynner med flystyrten, men akkurat som med den franske thrilleren Etter styrten eller TV-serien Lost skrelles det lag for lag av passasjerenes historier. Hvem er kunstneren som tilfeldigvis var på flyet og enda mer tilfeldigvis var stort svømmetalent i sine yngre dager? Hvorfor overvåket FBI en av passasjerene? Hva skjedde mellom den ene flyvertinnen og co-piloten rett før take-off? Og hva er egentlig agendaen til den aggressive talkshow-verten?

Karakterene minner mer om utroskapsthrilleren The Affair enn Fargo, men Hawleys henter det beste fra begge sine verdener: han bruker romanformens gode tid til å lage gode, interessante karakterer, men parrer det med TV-mediets rastløse krav om fremdrift, plot og spenning. Dét gjør Before The Fall til en perfekt oppvarming til et av vårens store høydepunkter på TV; premieren på sesong 3 av Fargo.

Platekompaniet selger Before The Fall for 179 kroner

Her får du Before The Fall til Kindle for noen dollars