Nobel ep 1: Julegaveliste for veteraner

Første episode av Nobel har rullet ut fra NRKs dramaavdeling. Treffer statskanalen blink?

Denne lille rapporten er skrevet av Geir Dolonen-Marthinussen. Han synser litt om hver episode av Nobel fremover, så følg med.

«98 – 98 dette er Oscar Papa 5, melding følger over!»

https://youtu.be/dAP1l45L1WY

Storpolitisk intrige, norske soldater i Afghanistan, mord, rusmisbruk, og mange moralske dilemmaer? Ja takk!

MultiCam, taktiske forflytninger, IED, masse prat på samband som faktisk er realistisk? Selvfølgelig!

Den nye norske serien Nobel er en gullgruve for alle som er litt interessert i soldaters rolle i både jobb- og privatsammenheng. Endelig en serie som har detaljene spikret. Her er det FSK (Forsvarets Spesial Kommando) i Afghanistan, noe som er sjelden vare i seriesammenheng. Og det funker som bare det.

Jeg er veteran og over snittet interessert i det som rører seg i Forsvaret, så dette er virkelig tv for meg. Jeg tok meg selv i å smile når dialogen gikk over samband, med kallesignaler, situasjonsrapporter og bekreftelser.

Og jeg kikket på detaljene på utstyret deres med notatblokken klar til å notere ønskelisten til jul og bursdag. Her var det FirstSpear platebærere med tubes-løsninger, som FSK faktisk bruker. Her var det Crye uniformer, OPS Core hjelmer, burgunderfarge på bereter og HK våpen. Både 416 og 417. Det er vel eneste punktet jeg har noe å sette fingeren på, jeg la ikke merke til noen som brukte Diemaco C8, det foretrukne våpenet i FSK.

Nobel, et moderne krigsdrama med Aksel Hennie i hovedrollen.

Handlingsmessig er åpningsepisoden solid. I korte drag presenteres vi for soldater på tjeneste i Afghanistan, soldater som kommer hjem, som samspill mellom soldater og familie. En dramatisk hendelse som skjer på bakgrunn av noe som skjedde i Afghanistan, og et storpolitisk spill om olje, og om kinesere og Nobels fredspris.

nobel-aksel-hennie-tuva-novotnymonster

Aksel Hennie spiller rollen som løytnant Erling Riiser, soldaten som først dreper en ung selvmordsbomber i Afghanistan før han hjemme i Oslo knivdreper en Taliban-samarbeidende landeier i en garasje, med dybde og fasetter. Han virker profesjonell og stødig i tjeneste, og har problemer med å kunne uttrykke seg til kona, fascinerende godt spilt av Tuva Novotny. Her blir det mange emosjoner å grave i i episodene fremover, samtidig som Erling prøver å være en noenlunde normal far for sønnen Rikard. Erling har også et dysfunksjonelt forhold til sin far spilt av Samuel Frøler, eks-jockey som er heroinmisbruker etter et fall fra en hest. Smertelindring på avansert nivå, altså.

Ellers er episodens overraskelse Odd-Magnus Williamson som soldaten Johansen. Liker han veldig godt i rollen som munnrapp kjekkassoldat, håper han får god plass fremover i episodene også.