Hannibal Lecter møter Pinhead på nachspiel i Japan


Fadermord, ansiktsløftning, grenseløs vold og familieformue fra våpenindustrien. Vi har lest den japanske thrillerprinsen Fuminori Nakamuras siste bok, Evil And The Mask.

OP-5 har aldri vært i Japan, men som de fleste andre på vår alder er vi fascinert av dette underlige landet i øst. Vi har jo vokst opp James Bond i Japan, Wesley Snipes og Sean Connery i Rising Sun, metalbandet Loudness og ikke minst TV-serien Shogun. Pluss på sushi (tenk så rart det var da man smakte det første gang!), rare realityshow og asian flush, så snakker vi vaskekte kulturkræsj med positivt fortegn.

Av og til snubler vi over noen moderne krimgodsaker fra Japan. Nylig gikk jeg gjennom Amazon-listen 100 Mysteries & Thrillers to Read in a Lifetime, og der dukket Fuminori Nakamuras Evil And The Mask opp. Kult navn, rå boktittel, ung fremadstormende forfatter…solgt! Kjøpt på noen sekunder til Kindle.

Evil And The Mask er Japan på sitt mest mystiske og eksotiske. 11 år gamle Fumihiro Kuki blir kalt inn til sin styrtrike far, familieoverhodet som ikke har brydd seg med fysisk kontakt siden han ristet sin yngste sønn bort fra leggen da Fumihiro var halvannet år gammel. “Jeg skapte deg for å bli en kreft på verden”, blir 11-åringen informert om fra pappas whiskeystinkende munn. “Når du blir eldre skal jeg vise deg helvete” og så videre. Det er ikke bare fylleprat, det er reell familieplanlegging.

Faren begynner samtidig å vise litt vel mye interesse for familiens adoptivdatter Kaori, og den unge Fumihiro tar ansvar for begge barna. Blodig ansvar. Spol frem noen tiår, og vi møter Fumihiro med nytt ansikt, nye venner/uvenner, men det samme dryppende hatet mot faren, sin egen oppvekst og alt familien hans står for. At det er våpenhandel som har gjort familien velstående er ikke noen stor overraskelse. Hva har skjedd med Kaori i alt mylderet? Og hvem er egentlig denne karen han har stjålet identiteten fra? Hvorfor dukker det opp økoterrorister? Hvem er disse privatdetektivene Fumihiro leier inn?

Jeg skal ikke si så mye mer om handlingen, men bare kort anbefale Evil And The Mask. Fuminori Nakamura skriver lekende fjærlett og bekmørkt om hverandre, og hans direkte måte å beskrive mennesker på er både ubehagelig nakent og befriende hardt. Som når en person skal beskrives i en privatdetektivrapport: “Personality cheerful but somewhat suspicious, tends to have a limited circle of friends. Apparently cried at mother’s funeral but was composed at father’s“, eller denne undrende, naive filosoferingen over konseptet drap: “The problem of how to murder someone without getting caught has puzzled many people throughout the course of history.” Hvorfor gjøre det vanskelig når man kan bruke få ord og effektive setninger?

Noen av karakterene er totalt blottet for empati, slik man forventer av skurker i en japansk thriller. Storebroren til Fumihiro Kuki ser for seg en ung pikes skjebne, og raller som om Hannibal Lecter og Pinhead hadde møttes på nachspiel i Tokyo: “ I couldn’t even stop it myself. More than taking you to hell, more than pleasure, my whole body is burning for the sight of that girl being completely corrupted, while I sway in my alcoholic haze.”

Evil And The Mask er litt krim, mye thriller, men også et kjærlighetsdrama om uforløst lidenskap, muligheter som forsvinner, mennesker som flyter ufrivillig fra hverandre og den evinnelige diskusjonen: hvor langt vil man gå for den du elsker? Det er en perfekt bok å lese den dagen du er lei av standard amerikanske thrillere, kjedelige norsk krimbøker eller overkoselig engelsk landsbykrim. Amazon selger Evil And The Mask til 10 dollar.

BONUS! Noen andre Japan-tips fra oss i redaksjonen:

Out – A Novel av Natsuo Kurino
Fire japanske damer jobber på en lunsjfabrikk hvor de lager bentobokser med sushi. En dag dreper en av dem mannen sin, og sammen starter de menneskefileteringsbusiness. Ja, de dreper og skjærer opp mennesker. Japansk feministkrim på sitt beste, du må lese denne boken.

Tokyo
av Mo Hayder
— Storslagen thriller om en engelsk dame som drar til Japan og jobber som vertinne på nattklubb. Hun treffer mafia, leter etter en mørk hemmelighet fra det brutale Nanking-massakren, og det hele blir voldelig, ubehagelig, intenst og sjukt spennende.

People Who Eat Darkness av Richard Lloyd Parry
— True crime om engelsk ungjente som forsvinner i Tokyos nattliv. Brutal og sjokkerende bok, vi har anbefalt den varmt tidligere.