Noen tanker om Breaking Bad, sesong 5


Jeg har endelig fått pløyd gjennom Breaking Bad-sesongen av året. Og den er latterlig bra. Her er noen strøtanker (SPOILERS)

Hvor bra er Breaking Bad? Etter min mening det desidert beste som er vist på fjernsyn siden The Sopranos og The Wire. Glem Boardwalk Empire, Mad Men eller Homeland. Walter White og co har viser filming, skuespill og manus av ypperste klasse. Ingen serier har gjort i nærheten like sterkt inntrykk på mange år.

Her er vår spoilerfrie artikkel om serien fra i sommer

Men hvorfor er sesong 5 så bra? Og hva kan gjøres enda bedre til slutten?

1) Alle hovedpersoner i tv-serier gjennomgår en karakterutvikling. Men ingen, absolutt ingen, har hatt samme transformasjon som Walter White. Når jeg ser gamle klipp av den snille og kuede gymnaslæreren i første sesong, og sammenlikner med sosiopaten som herjer nå, blir jeg nesten skremt. Ufattelig at vi fremdeles tror på ham. Men det gjør vi.

2) Sesong 5 hadde noen virkelig minneverdige øyeblikk og enkeltepisoder på linje med de aller beste fra tidligere år. Jeg tenker på Walts vanvittige “say my name” ute i ørkenen og det helt fantastiske togrøveriet med den tragiske slutten. “Dead Freight” er kanskje årets tv-episode for min del.

3) Jeg digger at serien nå likner mer på en mafiaserie enn det odde familiedramaet det engang begynte som. Vi er ikke lenger redde for hva som skal skje med Walt, vi er redde for hva han skal finne på. Hvordan manusforfatterne har fått til denne transformasjonen, er ekstremt imponerende. Tenk på den avsindige drapstokten i siste episode…

4) Alt man har digget stilistisk med serien er fremdeles på plass: Nydelig filming, fantastisk skuespill, den vanvittige blandingen mellom blodig Tarantino-aktig b-film og tett teaterliknende kammerspill. Gilligan tør fremdeles eksperimentere (han slapp blant annet til indie-auteuren Rian Johnson i registolen også denne sesongen, han som laget avantgardeepisoden “The Fly”)

5) Jeg synes likevel birollene har tapt seg noe. Gus Fring er borte, det er synd for serien. Mikes rolle er veldig bra (og slutten tragisk), Saul Goodman er kul, så klart, men mindre tydelig enn tidligere. Problemet er at samspillet mellom Walt og Jesse Pinkman var fraværende på slutten. Sett de to i samme rom, og du har vanligvis en killer scene. Mer av det i siste sesong!

6) Skyler og Walt Jr. er seriens hovedproblem for meg. De er rett og slett ikke interessante nok. Skylers rolle var bra så lenge hun ikke visste hva som foregikk med ektemannen. Da dirret det i hver scene. De eneste gangene det ble ordentlig god tv med henne denne gangen, var i samtalene med Marie. Det ligger det fremdeles hemmeligheter.

7) Breaking Bad begynte jo med forholdet mellom Hank og Walt. Og skal vi dømme ut fra den fantastiske cliffhangeren på slutten, er det her vi kommer til å ende. Jeg sliter seriøst med å vente til neste sommer med å få vite hvordan Hank reagerer på det han fant på toalettet.

8) Apropos det: Ville et kynisk geni som Walter White lagt boka med inskripsjonene fra Gale Boetticher på et sånt sted? Det synes jeg faktisk ikke var så troverdig. Med mindre det er Skyler som har lagt det der med vilje…

9) Og er Walts kreft tilbake?

Hva tenker dere? Hør av dere i kommentarfeltet!