Tom Egeland henger spåmannen Nostradamus ut til tørk i sin nye bok. Men hva synes han om anmeldelsene av Nostradamus testamente? Hva leser Egeland selv nå som boken er ute? Og klarer vi å få favorittforfatteren vår til å avsløre hva neste bok skal handle om? Så mange spørsmål!
Her i OP-5 er det få norske forfattere vi er mer begeistret for enn Tom Egeland. Fra de første bøkene vi leste hvor han skrev horrorkrim (Trollspeilet), bygdemystikk (Åndebrettet) og streite thrillere (Ulvenatten), før han for alvor oppdaget/utviklet sitt aller største talent, den Indiana Jones-aktige eventyrpennen få andre forfattere er i besittelse.
2. mai lanserte Egeland Nostradamus Testamente, den fjerde boken om albinoarkeologen Bjørn Beltø og hans vanvittige og underholdige opplevelser mellom sleipe skurker, historiske skrifter og episke hemmeligheter. Som tittelen sier, er det denne gangen Nostradamus det handler om, og vi skal ikke avsløre mer enn at den gamle spåmannen får kjørt seg hardt i skrivemaskinen til Egeland. Knallhardt.
Her forteller Egeland selv om boken (saken fortsetter under):
Uansett: VG var raskt ute med terningkast 5 til Nostradamus testamente, og rapportene på nett fra folk som har lest boken er overveldende. Så nå som Egeland kan lene seg tilbake i biblioteket sitt på Nordstrand, benyttet vi anledningen til å få en statusrapport fra eventyrmakeren:
Gratulerer med ny bok og flott mottakelse, Tom. Lettet, lykkelig eller akkurat som forventet?
– Foreløpig har mottagelsen vært overstrømmende, både hos anmeldere og lesere. Det gjør meg glad. Men jeg venter sånn halvveis på en real griseslakt også – det er jo alltid en eller annen grinebiter som ikke vil være med på leken. Jeg tar aldri noe for gitt når det gjelder mottagelse av en bok. Den dagen jeg forventer suksess, kan jeg like gjerne pakke sammen. Så arrogant og selvtilfreds håper jeg aldri at jeg blir.
Hva er viktigst for deg, gode anmeldelser eller alle meldingene du får på Facebook og nettet ellers fra lesere og kjentfolk?
– Jeg setter pris på begge deler. De siste dagene har jeg mottatt haugevis av hilsener – mange av dem med bilder av boken min i ulike situasjoner – fra helt vanlige lesere. Både på Facebook, Twitter, hjemmeside og mail. Det er en av de store fordelene med sosiale medier – de opphever den enorme avstanden mellom forfatter og leser. Ja, forutsatt at forfatteren har gjort seg synlig på de sosiale plattformene, selvsagt. En avisanmeldelse skiller seg fra enkeltkommentarene ved at den leses av hundretusener av mennesker. En positiv anmeldelse kan pirre interessen hos svært mange – slik en negativ anmeldelse kan gjøre potensielle lesere avtent og uinteressert. Så mottagelsen av en ny roman er et sammensurium av tilbakemeldinger fra profesjonelle anmeldere og helt vanlige lesere, fra bokhandlere og kulturjournalister, fra forleggere og forfatterkolleger, fra venner og kjente. Etter å ha jobbet så å si alene med romanen i to år, suger jeg begjærlig til meg alt. Enn så lenge har det bare vært positivt – det er vel helst de som er fornøyde som tar kontakt. Men jeg lærer mye av god kritikk også.
Denne gangen er det historien/myten om Nostradamus du tar for deg. Da jeg hørte deg prate på Bokbadet tidligere i år, var du mildt sagt kritisk til Nostradamus. Var det skepsis som gjorde at du begynte med Nostradamus, eller kom den først etter du researchet?
– Egentlig begynte jeg med en nokså naiv forestilling om at Nostradamus var bemerkelsesverdig treffsikker i sine spådommer. Det inntrykket var utelukkende basert på det jeg hadde lest om spåmannen i ukeblader og aviser. Men jo mer jeg selv satte meg inn i spådomsversene hans, desto mer så jeg hvor mye svada og vås han skrev. Å forutsi kriger, naturkatastrofer og hungersnød er tross alt ingen sak hvis du ikke spesifiserer hvor og når. Også jeg kan forutse at “en stor katastrofe vil ramme Guds by” — men hvilken by og når er litt mer vrient. Ser du bort fra de velvillige oversettelsene av Nostradamus og søker tilbake til hans originaltekster fra 1500-tallet, oppdager du fort at den såkalte spåmannen var særdeles lite treffsikker – tvert imot skrev han tåkefullt, vagt og upresist. Så er det da også først i ettertid at de velvillige har klart å tolke historiske hendelser inn i spådomsversene hans.
Her i OP-5 elsker vi eventyrtilnærmingen din til den klassiske thrilleren, spesielt kombinert med din overveldende research. Hvilke bøker om Nostradamus vil du anbefale av de du pløyde gjennom før du skrev boken?
– Å finne bøker og nettsteder som er velvillige til sprøytet til Nostradamus, er ingen sak. Vil du ha en mer kritisk tilnærming, anbefaler jeg først og fremst James Randis The Mask of Nostradamus. Randi er en kjent skeptiker som river Nostradamus i fillebiter. Av norske bøker anbefaler jeg Fyrster i Tåkeland, der religionshistoriker Asbjørn Dyrendal har skrevet et eget kapittel om Nostradamus. Peter Lemuesuriers Nostradamus, Bibliomancer – The Man, The Myth, The Truth er også fin fordi den også rommer en CD ROM med faksimiler med Nostradamus’ originaltekster fra 1500-tallet. Riktignok er de skrevet på mellomfransk, men ved hjelp av gode ordbøker får man fort et godt innblikk i Nostradamus’ språklige virkemidler og teknikker.
Vi må jo også spørre om du har begynt å researche historier/tema til neste bok?
– You bet! Første ladning med bakgrunnslitteratur ankom faktisk fra Amazon forleden dag.
Wow, spennende! hvilke bøker kom fra Amazon?
– Hvis jeg svarer på det, røper jeg også temaet for boken. Det er nok altfor tidlig.
Ok, greit nok…til slutt: Nå som du har blitt ferdig med skriving og lansering, hvilke bøker leser du selv om dagen som du kan anbefale OP-5-leserne?
– Det er så mange bøker jeg kunne anbefale. Virkelig mange. Men denne gangen skal jeg nøye meg med én. En krimforfatter som fortjener et langt, langt større publikum, er kompisen min Kurt Aust. Han skriver glimrende historiske kriminalromaner. Les hans siste roman Når døde hvisker! Spennende, mystisk og velskrevet.
Kult, den skal vi sjekke. Takk til Tom Egeland, og vi anbefaler selvsagt leserne å gjøre som oss (hvert fall meg, Aslak har sikkert fått seg leseeksemplar fra forlaget): legge noen hundrelapper på bordet for Nostradamus testamente. Til slutt, her er kinoreklamen for Nostradamus testamente: