Ny bok fra Hans Olav Lahlum: intervju og lansering


Hans Olav Lahlum har sluppet sin tredje roman om K2 og Patricia. OP-5 dro på lanseringsfesten hans, og slo av en prat om den nye boken.

I går lanserte Hans Olav Lahlum sin tredje krimroman etter starten med Menneskefluene i august 2010, og inviterte folk og fe til lanseringsfest hos forlaget sitt, Cappelen Damm.

Krimnestor Nils Nordberg leste høyt fra åpningen av boken, en forlagsredaktørdame fortalte noen historier om Lahlum, vi fikk se et morsomt klipp fra da min NRK-kollega Live Nelvik hadde Lahlum som kjæreste for en dag, operasanger/krimforfatter Øystein Wiik sang karaoke (på overraskende Heyerdahl-engelsk) for sin gode venn Hans Olav, Mina Finstad Berg fortalte artig om hvordan det var å bli til karakteren Miriam i Katalysatormordet, og Lahlum selv fortalte anekdoter slik bare han kan gjøre det. Funny fyr.

Her er forlagsbloggen til Lahlum

Til slutt kom norsk krims hedersmann, sjølvaste Tom Egeland, på storskjerm med sin anmeldelse av Katalysatormordet. Litt stas det siste, litt som når Foo Fighters ikke har anledning å komme på Grammy Awards, men leser inn takketale på forhånd. Det er noe veldig internasjonalt over det, og Tom Egeland (KRIMPRAT her) er nå for meg enda mer av en internasjonal karakter.

Hvordan er Hans Olav Lahlum som spion? Les OP-5 sin KRIMPRAT

UANSETT. Det var en koselig (ja, jeg vil bruke det ordet) kveld nede i kjellerkafeen til Cappelen Damm. Anbefaler å stikke innom der på arrangementer. Billig alkohol (38 kr for en Aass og 50 kr for vin av alle farger, hey!), høflig og interessert publikum, og så er det kort vei til Last Train etterpå.

Men nå skal det altså handle om Hans Olav Lahlum og hans roman, Katalysatormordet. Jeg har ikke lest den ennå selv, så jeg gjengir en beskrivelse jeg fant på Bokkilden:
Tredje bind i serien om K2 og Patricia utspiller seg i Oslo og Valdres i august 1970. K2 blir vitne til at en ung kvinne desperat forsøker å komme med trikken på Smestad. Dørene smeller igjen foran nesen på henne, og neste gang han ser henne er hun død. Drept av en kule midt i trikkesporet. K2 har fått en ny sak å bryne seg på. Det hele startet to år tidligere da en gjeng politisk aktive ungdommer er på hyttetur i Valdres. Natt til 3. august forvinner én av dem, den karismatiske lederen Falko Reinhardt. Kvinnen som er død nå, to år senere var hans kjæreste. Ganske raskt forstår K2 at for å oppklare dette mordet må han tilbake i tid, kanskje lenger tilbake enn 1968. Og bare Patricia kan hjelpe ham denne gangen også, han merker ikke at hun har sine egne problemer å stri med…

Les Dagbladet sin hyllest av en anmeldelse. De vil ha 15 bøker til!

Vi tok en prat med Hans Olav Lahlum mens han forberedte seg til sin store lanseringsaften, her får du den:

Gratulerer med ny bok, Hans Olav! Kan du fortelle oss spente lesere hva du har gjort med karakterene dine i Katalysatormordet?
– Noe av det jeg selv er mest fornøyd med i denne romanen er at jeg – forhåpentligvis – her har funnet en indre spenning mellom noen av hovedpersonene som vokser i takt med den ytre handlingen. Begge deler kulminerer i de siste kapitlene. Resultatet blir seriens så langt mest dramatiske vending i forholdet mellom K2 og Patricia. Men hvis man vil vite hvordan det ender med dem i denne romanen, må man nesten lese den…

Hva var de største utfordringene da du skulle utvikle K2 og Patricia videre?
– Utviklingen av forholdet mellom de mest sentrale gjennomgangsfigurene er alltid en utfordring og en balanse i en slik krimromanserie. Det bør være romanseriesærpreg, men uten at karakterene stagnerer slik de gjorde i noen eldre krimromanserier. Det var en viss utvikling av forholdet mellom K2 og Patricia underveis i de to første romanene. Utviklingen der går over i en ny fase og tar etter hvert en dramatisk vending i denne tredje romanen. Til dette bidrar en særpreget og fargerik tredje karakter jeg nå setter inn i handlingen.

Vi ser på Facebook at du ble kjøpt inn av Bokklubben Krim og spenning, og bare der går det 3-4000 bøker. Hvor mye håper du å selge av Katalysatormordet?
– Foreløpig er jeg mest opptatt av kvaliteten og hvilken mottakelse denne romanen får. Salgsløpet blir lenger og annerledes med lansering i januar enn med lansering i august, så det blir ikke så lett å sammenligne med de to tidligere. Men jeg er selvsagt spent på salget, og erkjenner at listen er flyttet opp etter at min forrige roman Satellittmenneskene i løpet av høsten 2011 gikk ut i 31 000 eksemplarer. Målet må jo da være at Katalysatormordet i løpet av 2012 selger mer enn det. Men det var altså bare ni norske romaner fra 2011 med opplag over 30 000, så jeg erkjenner at det blir en stor utfordring å fortsette fremgangen med et enda høyere salgstall i 2012.

Og til slutt må vi selvsagt spørre deg om du har fått med deg vår favorittserie Sherlock, og hva du synes om den?
– Godt spørsmål, jeg har jo vært svært interessert i og inspirert av Sherlock Holmes i Sir Arthur Conan Doyles klassiske versjon… Men har lovet å snakke om dette temaet i Førkveld på NRK1 torsdag, så jeg må nesten få tiden frem til da på å tenke over dette…