Okkupert – TV 2 satser stort

I oktober kommer russerne for å okkupere Norge. På TV 2, altså. Vi har sett noen episoder av Okkupert.

Det er ennå et par uker til premieren, men Okkupert har allerede laget en del bruduljer i internasjonale medier. Vi har sniktittet på noen episoder om Norge under russisk okkupasjon, selve TV-premieren er 4. oktober.

Det er litt av en idé man har kokt i hop. Etter en orkan som tar livet av hundrevis av nordmenn, bestemmer statsminister Jesper Berg (Henrik Mestad) seg for å stoppe all produksjon av fossilt brennstoff. På dagen, ingen kompromisser her. Press fra russere eller den tyske forbundskansleren har ingen effekt på den grønne Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter etter traileren
https://youtu.be/muo1K8mlzrk

Hva som da hender tør være kjent for dem som har sett traileren. Med metoder og internasjonale støttespillere vi skal spare til søndagskvelden inntar russerne hjertet av det offisielle Norge. Vi befinner oss definitivt langt fra virkeligheten anno 2015 når EU bruker Russland til å invadere Norge! Jepp. Men skitt au, fremtiden er vanskelig å spå.

Med Statoils hovedkvarter for anledningen plassert som regjeringsbygg i Bjørvika (den ironien funker!) likner Oslo en reisereportasje om New Scandinavian Design i Scanorama.

Resultatet er nokså corny, ikke uten underholdningsverdi. Ane Dahl Torp dukker opp som en postmoderne russertøs, Mestads kompromissløse statsminister er plutselig moderasjonens røst, noen gardister yter væpnet motstand, en lurvete journalist snoker rundt.

At Norges fredelige historie og politiske kultur med et pennestrøk er kastet på skraphaugen og landets suverenitet krenket er det ingen som virker å ta særlig på vei for. I den evige bakgrunnsstøyen fra nyhetene i serien behandles det russiske okkupasjonen som et hvilket som helst revidert nasjonalbudsjett.

Men klimaendringer og russerfrykt er stort i 2015, så kanskje dette pussige reisverket av en serie treffer planken i høst?

Okkupert
kommer høyst sannsynlig til å få en hel del tyn i høst. Man legger opp til det, med de temmelig pussige geopolitiske scenarioene som legges til grunn og den kreative omskrivningen av det politiske spillet i inn- og utland.

På nittitallet var TV 2 kjent som Norges seriemester. Noen hederlige unntak på 2000-tallet til tross, før hiten Dag og vårensFrikjent har det vært stille. Nå satser TV 2 på egne serier. Det er rom for mer ubehagelige granskninger av Norges skyggesider.Frikjent gjorde det, på en måte. Okkupert prøver også.

Vi er ikke et sekund i tvil om hva vi foretrekker. Heller gå ned med flagget til topps enn å lage slappe serier laget for at pensjonister ikke skal skru av boksen, som virker å være tilfellet på Marienlyst for tiden.
okkupert1