Thriller, spiondrama og kjærlighetsfilm. Vi anbefaler Omar


Er du i Oslo i helgen? Da bør du sjekke thrilleren Omar. Som også er kjærlighetsfilm, spionfilm og politisk krutt.

Fredag kveld åpnet Film fra sør sin subfestival Arabiske filmdager i Oslo. De viser en håndfull dokumentarer og spillefilmer fra arabiske land, men her i redaksjonen vil vi på det varmeste anbefale Oscar-nominerte Omar. Spennende thriller, vakkert kjærlighetsdrama, intenst spionplott, politisk bakteppe, Omar har det meste.

Omar er den første spillefilmen som er 100% produsert av palestinske investorer, og er laget av Paradis nå-regissør Hany Abu-Hassad. Vi møter tre kompiser – Omar, Amjad og Tarek – som planlegger en aksjon mot den israelske okkupasjonsmakten, samtidig som Tareks smellvakre søster Nadia kaprer hjertet til både Omar og Amjad.

Mot dem alle står den israelske etterretningsagenten Rami, som spiller høyt med svik, smiger, vennskap, trusler og alt annet en sleip og driftig agent i Mossad (?) må gjøre for å beskytte seg og sine.

I midten for alt står Vestbank-muren, den svære og skremmende muren som etter planen skal gå 700 kilometer langs Vestbanken. Muren står som både symbolsk og voldsomt fysisk monument over splittelse, deling, tvang, beskyttelse og brutalitet, og får samme rolle i filmen som Berlin-muren får i klassiske spionfilmer fra Den kalde krigen. Interessant nok klarer regissør Abu-Hassad å se konflikten og motiver fra begge sider, enten det er israelske politifolks nedverdigende trakassering av Omar, eller det er den palestinske militsens kontrollerende oppførsel mot sine egne.

Jeg skal ikke avsløre noe mer om handlingen, utover at det er elementer av både Tinker Tailor Soldier Spy-spionasje og Romeo & Julie-dramatikk her, og at både skuespill, regi og foto er av ypperste klasse. Omar er rett og slett en medrivende, spennende og rørende film. Så om du har anledning, prøv å få me deg filmen på Viktoria Kino kl 19:45 lørdag eller kl 20:45 søndag.