OP-5 anbefaler: 3 filmer fra Marseille

Marseille er både nedslitt og vakker. Ikke rart byen egner seg godt for både besøk og som filmkulisse.

OP-5-redaksjonens forkjærlighet for vakre og dekadente Middelhavsbyer er noe vi deler med thriller-produsenter. Tidligere har vi skrevet om bl.a Beirut og Istanbul. Denne gangen har turen kommet til Marseille.

Les mer: 5 filmer fra Istanbul du bør se
Les mer: 3 favorittspionfilmer fra Beirut

For jeg skriver faktisk denne posten fra byen. Marseille havner ofte i skyggen av mer glamorøse nabobyer som Nice, Cannes og Monaco. Men det den måtte mangle av yachter og russiske oligarker (og hvem savner egentlig det?), tar den igjen med sjel og en ganske gritty middelhavsstemning. Det er en by etter min smak.

Derfor er det ikke tilfeldig at filmen har blitt brukt i noen av de kuleste thrillerne som er blitt laget. Jepp, så langt vil jeg faktisk gå. Marseille har alltid vært en havneby, et sted der folk og røvere fra all verdens land møtes. Deriblant både narkosmuglere, spioner og andre løse fugler. Se bare på denne listen:

The French Connection (1971)
Bill Friedkins episke narkosmuglerfilm, med den unge Gene Hackman i hovedrollen, starter i Marseille, der en undercover politimann blir drept av en narkosmuglerliga. Et perfekt åsted, spør du meg. Filmen forflytter seg etterhvert til New York, der Hackman må ordne opp. Ikke bare holder denne klassiskeren seg overraskende godt, den er også av Bourne-regissør Paul Greengrass´ favoritter. Ikke tilfeldig. Sterkt anbefalt.

Baise-moi (2000)
Tar med denne også, selv om Marseille bare er et av stedene som besøkes. For dette er mørkt og skittent. Tittelen betyr “knull meg” på godt norsk, og dette er fortellingen om to temmelig drøye damer, drap og gangbangs. I en av scenene blir den ene dama offer for en gruppevoldtekt, og mens venninnen skriker og slåss bare ligger hun der, helt uberørt, så voldtektsmannen til slutt gir opp. Sjukt og ganske så fascinerende.

The Bourne Identity (2002)
Ah, alle veier på denne blogg leder jo til Jason Bourne, og selvsagt måtte jo sagaen om ham starte i Marseille. Matt Damon plukkes opp av noen italienske fiskere i Middelhavet og går i land mellom kraner og fiskebåter i Marseille. Er det bare jeg som synes havner er vakre, forresten? En homage til The French Connection også, tipper jeg.

Noen filmer vi har glemt da? Au revoir så lenge folkens!