OP-5 anbefaler dame fra New York


Stefanie Pintoff skriver stemningsfull krim fra nordmenns favorittby, New York. Med handling fra Manhattan 1906.

Det er ikke rent få krimforfattere som har brukt New York som bakteppe, men Stephanie Pintoff stikker seg ut fra mengden. Så langt har hun skrevet tre bøker fra det som er mange nordmenns favorittby, men tvisten er at handlingen er lagt til 1906.

Vi følger detektiven Simon Ziele, som på tragisk vis har mistet sin forlovede i en båtulykke på Hudson River (General Slocum, 1021 av 1342 mennesker pasasjerer døde, i 1904). Sammen med kriminologen Allistair Sinclair etterforsker Ziele drapsmysterier på Manhattan & omegn, og selv om historiene er lagt 100 år før vår tid, er det lett å kjenne seg igjen i gatenavn, steder og den mystiske/gotiske stemningen som New York har både i virkeligheten og i for eksempel Batman-filmene.

Sjekk hjemmesiden til Stefanie Pintoff, mye fint der

Jeg leste først In The Shadow Of Gotham for noen år siden etter anbefaling fra de kunnskapsrike folkene på den briljante NYC-butikken Partners & Crime (sjekk sak om butikken her), og nylig tok jeg med meg A Curtain Falls på ferie (i tillegg har Secret Of The White Rose blitt sluppet nylig). Begge bøkene er lettleste, har troverdige og effektive plot, og som bonus får man følelsen man får av å faktisk være med på en slags tidsreise i New York når Ziele raser mellom politistasjoner, åsteder, teaterbesøk og middager på lyssky og celebre etablissement. Alt med seriemordere som kaster lange, mørke skygger over New York.

Det er lesset på med morsomme detaljer, som da New York Times-redaktøren virker litt snurt over at ingen andre enn ham selv kaller plassen utenfor hans nye avisbygg for Times Square, til tross for at de som styrer byen har døpt om plassen.

Uansett: Stefanie Pintoff er tidlig i karrieren, men de to første bøkene hennes viser et voldsomt talent. Kanskje spesielt for det litterære og subtile i krim, men hun viser også at hun kan skru sammen en god fortelling av historie og gode karakterer.