Operasjon Argo: Ben Affleck fullfører hattrick som regissør


Ben Affleck drar til Teheran for å redde amerikanske gisler, og lager en briljant blanding av politisk thriller og en slags forviklingskomedie. Operasjon Argo er hans beste film så langt. Sjekk traileren.

9. november er det premiere på Argo, som har fått den norske tittelen Operasjon Argo. De av dere som leser bloggen titt og ofte, vet at vi – og spesielt jeg – er stor fan av Ben Afflecks filmatisering av Dennis Lehane-klassikeren Gone Baby Gone og det harde, effektive ransdramaet i Boston-baserte The Town.

Les mer om The Town på OP-5 her

Men at Ben Affleck skulle levere en film av Operasjon Argo-kvalitet hadde jeg ikke regnet med helt ennå. Det er nemlig en av de beste filmene jeg har sett i 2012. Kort fortalt, uten å avsløre for mye, handler filmen om de dramatiske dagene i 1980, da iranske demonstranter tok seg inn i den amerikanske ambassaden i Teheran. De ansatte ble holdt som gisler i til sammen 444 dager, men seks diplomater snek seg ubemerket ut bakveien og gjemte seg i residensen til den canadiske ambassadøren.

Det som skjer videre er mildt sagt utrolig (og selvsagt BASED on a true story). En CIA-agent planlegger å få de seks ut ved å late som de er canadiske filmprodusenter som leter etter eksotiske locations i det gamle perserriket. For å gjøre historien mest mulig troverdig, signeres stjerner til filmen, manus kjøpes inn, filmplakater lages og produksjonsselskap opprettes.

Ben Affleck spiller selv hovedrollen som CIA-agent Tony Mendez, og med seg har han et stjernelag av de beste TV-skuespillerne du ikke visste du ville se på filmlerretet. For eksempel Rory Cochrane, kjent fra CSI:Miami og The Company, Tate Donovan som spilte Jimmy Cooper i The O.C. (du SÅ vel på The O.C.? Undervurdert teenagedrama fra California) og ikke minst Bryan Cranston fra Breaking Bad.

Så hvorfor er Operasjon Argo så bra? Vel, den er interessant historisk (selv om filmen har tatt seg historiske friheter som får Kon-Tiki til å fremstå som en dokumentar) fordi den iranske revolusjonen er noe av det mest monumentale som har skjedd ved siden av Murens Fall i vår levetid. Og som spenningsfilm er Operasjon Argo intenst heseblesende, smart skrevet og har et katt-og-mus aspekt jeg ikke har sett siden Catch Me If You Can. Men det som gjør den så herlig absurd er kontrastene til det Get Shorty-aktige spillet som foregår i Hollywood og Langley, samtidig som verden holder på å falle sammen i Midt-Østen. Du må se det for å tro det. Jeg kan ikke huske å ha sett politisk thriller, periodedrama og lettbent humor mikset så bra noensinne.

Det er mye som skal sies om Operasjon Argo (alkonekt over iransk luftrom har jeg opplevd, den Kon-Tiki-aktige omskrivingen av historien, hvilken Rolex har Ben, hvor er Argo egentlig filmet – vi har en beef med location scouts nå om dagen, hvordan har de fått med fjellene rundt Tehran osv), og det kommer vi tilbake til. Nå er det bare å se traileren nederst, og glede seg til kinopremiere.

Til den tid vil jeg anbefale følgende bøker som bakgrunnsmateriale før du ser Operasjon Argo når den kommer på kino.

Guests of the Ayatollah: The First Battle in America’s War with Militant Islam av Mark Bowden
– Amerikaneren Mark Bowden har skrevet noen av nyere tids beste dokubøker, inkludert Black Hawk Down om amerikanske soldater i Mogadishu (jepp, filmen er basert på Bowdens bok) og Killing Pablo, noe av det beste som er skrevet om Pablo Escobar. I Guests Of The Ayatollah tar han for seg de 444 dagene amerikanerne var fanget, og den kaotiske, men iskalde planleggingen av opptøyene som førte til gisselsituasjonen. Lang, men enormt interessant bok.

Lifting The Veil av John Simpson og Tira Shubert
– BBC-journalisten John Simpson er en av verdens mest pompøse, selvopptatte journalister, noen han beviste da han i sitt eget epsilbilde frigjorde Afghanistan fra Taliban, men han er også en av de beste. Han satt på flyet – som eneste vestlige journalist, tror jeg? – med Ayatollah Khomeini fra Paris til Teheran, og i Lifting The Veil forteller Simpson og Tira Shubert om livet i Iran etter revolusjonen. En av de bedre bøkene om Iran post-Khomeini.

Our Man In Tehran av Robert Wright
– Om den kanadiske ambasadøren Ken Taylor og hans innsats for å redde de amerikanske diplomatene som rømte fra ambassaden. Denne boken er en av kildene for Operasjon Argo, og en telefonsamtale med Ken Taylor førte til at Affleck endret litt på filmen. Les mer om det her, men pass deg for spoiler. Megaspoiler.

Vi kommer tilbake til Operasjon Argo, det er helt sikkert, for he er det mye å ta tak i. Hvordan