På ferie? Vi gir deg en Stasi/nazi-guide til Berlin

I denne idylliske villaen utenfor Berlin satte 15 nazister seg ned med drinker og middag i 1942. På menyen: planlegge drap på millioner av jøder. Wannsee er et av stedene du bør besøke neste gang du er i Berlin.

Berlin! En av nordmenns favorittbyer, enten man er en øltørst Jahn Otto johansen, skinntynn hipster, aspirerende kunstner eller bare en helt vanlig langhelgturist.

König-pils, currywurst, Jäger-shots og røyking inne på bar, Berlin har alt man trenger for en vellykket dag og natt, men her i OP-5 er vi også enormt begeistret for Berlins dramatiske historie.

Vi vokste selv opp med at Øst-Tyskland og Vest-Tyskland ble til Tyskland (og et enda bedre fotballag, naturligvis), og at Berlin atter en gang ble tyskernes hovedstad, men bak den gloriøse gjenforeningen hviler tunge skygger av Hitlers nazi-Tyskland og kommunistenes fryktregime fra andre verdenskrig frem til 1990.

Sjekk også denne oversikten: alle Jason Bourne-scenene fra Berlin

Både Stasi- og nazi-regimene var lenge vanskelige å snakke om for tyskerne (for tiden går TV-serien Unsere Mütter, Unsere Väter sin seiersgang på ZDF, oppfulgt av debattprogrammer hvor gamle tyskere forteller at de ikke klarer å se på serien fra krigen), men når de først har kommet i gang, lager de selvfølgelig skikkelige museum for å vise fram galskapen/elendigheten: Både når det gjelder nazistenes dramatiske vei til makten på 30-tallet med påfølgende folkemord under andre verdenskrig, og det østtyske statspolitiet Stasi sitt jerngrep på egen befolkning helt frem til vår gjenforeningen.

Så om du skal til Berlin i vår/sommer, og er sugen på litt dramatisk historie, her er våre tips:

Diversity Destroyed på Deutsches Historisches Museum Berlin
— Denne utstillingen på Berlins historiemuseum tar for seg nazistenes maktovertakelse av Berlin fra 1933 og utover. Diversity Destroyed viser gjennom interessante fakta og effektive utstillinger av alt fra Goebbels bok om “kampen om Berlin” til historier om afrikanere i Berlin, hvordan Berlin gikk fra å være en av verdens mest fremadstormende byer til en kokende gryte av hat, terror og vold. Utstillingen som står til i høst er gratis, unnagjort på en liten time, og som bonus når man går gjennom museet på vei til Diversity Destroyed, går man gjennom museets borggård, hvor Rudolf Christoph Freiherr von Gersdorff gjorde et mislykket drapsforsøk på Adolf Hitler i 1943. Få også med deg en reklame for utstillingen utenfor, hvor det er påler med bilder av og historier om kjente kunstnere som forlot Berlin på grunn av nazistene.
Les mer om utstillingen her

Stasimuseum Berlin
— Et av mine favorittmuseum i hele verden, underlig og fascinerende og skummelt sted. Jeg besøkte Stasi-museet i fjor, og skrev denne saken om det da.
Her er hjemmesiden til Stasi-museet, på engelsk
Stasimuseum Berlin på TripAdvisor

Tempelhof flyplass – Flughafen Berlin-Tempelhof
— Tempelhof-flyplassen ble bygget på 20-tallet, men ble inkorporert i nazistenes grandiose visjon om hvor rått og episk Berlin skulle se ut som hovedstad i Germania. Hitlers husarkitekt Albert Speer tegnet den utvidede flyplassen, som senere ble omtalt av Norman Foster som “alle flyplassers mor”. Flyplassen ble nedlagt i 2008, og området fungerer i dag som parkanlegg om sommeren og skiområde på vinteren. Definitivt verdt å ta turen innom og sprade rundt på flystripen mens man studerer dette storslagne byggverket på nært hold.
Sjekk wiki-artikkelen om Tempelhof eller mer info om hva hva som skjer på området i dag
Flughafen Tempelhof på TripAdvisor
(saken fortsetter under bildet av Tempelhof, sjekk det skal ligne på en ørn!)

Det jødiske museum – Jüdisches Museum Berlin
— Et av de største jødemuseene i Europa, tegnet av Daniel Libeskind og åpnet i 2001. En egen seksjon for holocaust i nederste etasjen, og inngang til Garden of Exile (som du må få med deg, tungt og vakkert), mens resten er viet jødehistorie gjennom totusen år. Litt forvirrende layout på etasjene, og av og til litt vel mye folk, men fin blanding av historie, kunst og enkelthistorier. Tips: kafeen er billig og kanonbra, supper og salater og diverse, fint som pitstop på en lang turistdag.
Les mer om Det jødiske museum her
Det jødiske museum på TripAdvisor
(…fortsetter under bildet av Garden of Exile)

Zur Letzten Instanz
— Men når vi først snakker om mat, må jeg få anbefale denne restauranten rett bak Alexanderplatz. Har ikke noe med Stasi eller andre verdenskrig å gjøre, men stedet har vært gjestehus og/eller restaurant i snart 500 år, så da fortjener de å bli nevnt. Bestill Eisbein og Korn-Schnaps, og håp på fint nok vær til å sitte ute. Garantert suksess.
Sjekk hjemmesiden deres her
Zur Letzten Instanz på TripAdvisor

Stasi-fengslet – Berlin-Hohenschönhausen
— Om Stasi-museet er skummelt og fascinerende, er Stasi-fengselet kaldt, mørkt, kjipt og grusomt. Det er plassert dypt inn i Øst-Berlins mest deprimerende blokkområder, er omgitt av piggtråd og tjukke murer, og er det ultimate symbolet på Øst-Tysklands herjing med sine egne innbyggere. Stedet var torturkammer frem til Stalin døde i 1953, men var ikke noe hyggelig sted å lande etter det heller. Daglige turer på engelsk, men dersom du kan tysk eller har noen med deg på tur som snakker tysk og kan oversette litt, anbefaler jeg de tyske omvisningene. Da får man en vaskekte Stasifengsel-fange som guide, og ikke en nølende historiestudent eller livstrøtt turistguide. 15-20 euro med taxi fra sentrum av byen, og belag deg på trikk tilbake. Skal godt gjøres å finne taxi der ute i øst. Men uansett verdt turen.
Les mer på hjemmesiden her
Stasi-fengslet på TripAdvisor

Wannsee-konferansen – Haus der Wannsee-Konferenz
— Det siste tipset er det mest tidkrevende og lengst utenfor sentrum, men også den desidert tyngste anbefalingen. I januar i 1942 ble det avholdt en konferanse i et staselig bygg ved innsjøen Wannsee utenfor Berlin. 15 prominente ledere og mellomledere fra naziregimet var tilstede, og seg mellom brukte de en dag ved den idylliske innsjøen til å diskutere “den endelige løsningen på jødeproblemet”. Vi snakker om en byråkratisk konferanse hvor en gjeng voksne menn – 8 av dem hadde doktorgrader – pratet om logistikk og utfordringer knyttet til å få kvittet seg med så mange jøder som mulig. Komplett bekmørke. Wannsee-konferansen er for mange selve symbolet på den sjokkerende kalde krigsmaskinen som Hitler og gjengen hadde skapt, og det hele blir ekstra grusomt av de vakre omgivelsene ved Wannsee. Tro meg, et konferansehotell blir aldri det samme etter et besøk der ute. Ta S-bahn nummer 1 eller 7 ut til Wannsee-stoppet, og gå den koselige turen 30 minutter rundt innsjøen – hvor man også kan bade – før du finner godshuset vakkert plassert mellom kajakklubber og sommerhus. Selve huset står vakkert og stort som det har gjort det siste hundreåret, det er gratis inngang, og utstillingene i de forskjellige rommene er enkle, informative og enormt interessante. Det dreier seg selvsagt om holocaust, men går mye mer i detaljer enn hva man er vant til. Jeg anbefaler for øvrig å lese The Villa, The Lake, The Meeting før man drar til Wannsee, pluss den spennende og grundige Hunting Eichmann for å få mer info om mannen som tok notatene under Wannsee-konferansen, Adolf Eichmann.
I tillegg har BBC og HBO laget Conspiracy, hvor Kenneth Branagh og Stanley Tucci spiller Reinhard Heydrich og Adolf Eichmann. Lett omskrevet/tilpasset historiefortelling, men verdt å se:

Hjemmesiden til Wannsee-Konferenz
Haus der Wannsee-Konferenz på TripAdvisor

…sånn, det var mine tips til Berlin-tur. Jeg skal nok på besøk til Tysklands hovedstad igjen ganske snart, så kom gjerne med innspill til andre steder i kommentarfeltet?