Han giftet seg 7 ganger og mistet 2 av konene på havet, før han selv mistet livet i et forlis. Per Tangvalds livshistorie er det råeste OP-5 har lest på en god stund.
Som observante lesere av OP-5 kanskje vet, er det lite Asbjørn og jeg liker bedre enn dramatiske eventyr fra virkeligheten. Ofte er disse fortellingene en kamp mot naturkrefter – fra Afghanistans ørken eller fra verdens høyeste fjell (sjekk denne saken om Cecilie Skog og K2).
Men da jeg leste Per Tangvalds selvbiografi På liv og død (på vei hjem fra Armenia, lenger tid tar ikke boka) ble jeg minnet på at bøkene jeg kanskje likte aller best som barn ofte handlet om eventyr på havet. Skatten på sjørøverøya, Robinson Crusoe, Håkon Håkonsen: Jeg leste dem bokstavelig talt i stykker.
For nordmenn flest er nok Per Tangvald best kjent fra Alex Roséns program Folk i farta (se del 1 her og del 2 her). Men jeg anbefaler likevel alle å lese boka. Den tar for seg Tangvalds liv fra oppveksten i Paris og Oslo til mer enn femti år på havet. Tangvald ble en vagabond uten fast bopel (hans første bok het symptomatisk nok Sea Gypsy), en ekte verdensborger.
Men for en bok! Før leseren har rundet 50 sider, har Tangvald giftet og skilt seg ikke mindre enn fem (!) ganger. Her er en herlig beskrivelse av hvordan sønnen Thomas blir født langt ute på havet mellom Sri Lanka og Malaysia (og Tangvalds mildt sagt improviserte måte å lappe sammen kona etter fødselen). Her er Tangvalds egen versjon av sammenstøtet med sjørøvere utenfor Borneo, som altså kostet kona livet og kastet mistanke over ham selv. Og innimellom er det totalt uforusigbare reaksjonære rants – mot abort, fagforeninger eller byråkrater i tredje verden.
Uansett. Per Tangvald var sikkert ikke bare enkel å ha med å gjøre, konene hans ble sikkert mistenkelig unge etter hvert og verdisynet ble enda mer tvilsomt. Men sidene fløy mens jeg leste denne. Om noe er en klassisk røverfortelling, må det være denne.
Skal prøve å få skrevet ned noen favorittbøker om hav og sjørøvere før jeg stikker opp på fjellet noen dager.