På tur til Boston: i fotsporene til Ben Affleck

old_sully
Boston, altså! Vår nye favorittby. Vi gir deg en komplett guide med Boston Strangler-besøk, egenorganisert Ben Affleck-tur og et mystisk smug hvor Martin Sheen falt dramatisk til døden.

De siste ukene har jeg vært på en liten USA-runde, og et av formålene med turen var å komme seg ut av NYC. Man blir jo aldri ferdig med New York (selv om jeg har funnet hovedkvarteret til Treadstone etter mye leting), men som Thomas Seltzer en gang sa så treffende: man må ikke tro man er i USA når man er på Manhattan. Man er på en øy utenfor dette vakre landet.

Så da ble det først en tur til Washington, som ble beskrevet i denne turistguiden for en ukes tid siden, før turen gikk nordover til Boston.

Egentlig er det rart at jeg ikke har vært i historiske, irskdominerte Boston før. Jeg er født på St. Patricks Day, har lært meg å elske Boston-patrioter som Dropkick Murphy’s, digger amerikansk sport (Red Sox!) er nesegrus fan av New England-band som Killswitch Engage og Shadows Fall. Men viktigst av alt: Boston er arnested for både blodig historie og briljant krimfiksjon, fra Boston Tea Party til de fabelaktige bøkene til Dennis Lehane, en av krimhistoriens aller største.

Les også: Ben Affleck + Dennis Lehane = sant, igjen!

Og det siste tok jeg på alvor da vi dro til Boston, så her er min guide til byen som ligger noen timer nord for New York.

1. Her startet en vaskekte seriemorder karrieren
— Litt tilfeldig ble første stopp på Boston-turn ble en rusletur forbi 77 Gainsborough Street, stedet hvor Albert DeSalvo startet sitt private terrorgrep på Boston i 1962. Vi bodde i Back Bay-området (anbefales!), og et googlemaps-søk viste at bygården hvor Anna E. Slesers ble drept lå bare noen hundre meter unna. The Boston Strangler er en av disse drapsmennene som har bitt seg fast i den amerikanske popkulturen, sjekk blant annet filmen fra 1968, hvor Tony Curtis spiller DeSalvo, og Rolling Stones sin “Midnight Rambler”, basert på mytene og historiene om The Boston Strangler. Uansett: 77 Gainsborough Street eksisterer ikke lenger, men man kan telle seg frem til bygården mellom 73 og 79, og så titte opp mot fjerde etasje (third floor), der en av USAs mest notoriske kriminalsaker begynte en kjip natt i 1962:
IMG_5617

IMG_5615
…som du ser her er den originale inngansgdøren erstattet med vinduer. Gainsborough Street er uansett et fint, klassisk Boston-område, så ta gjerne en rusletur der om du er i området.

2. Noe litt mer hyggelig enn seriemordere…Cheers!
— Ok, det er ikke krim eller spenning, men Cheers er en av de artigste sitcom-ene som er laget. Cliff of Norm på enden av baren, trehodet Woody, rappkjeftede Carla og selvsagt alltid like selvgode Frasier Crane. Selve baren eksisterer ikke, men såkalte exterior shots ble tatt utenfor Bull & Finch Pub på 88 Beacon Street, rett nedenfor det nydelige Beacon Hill-området (fint for real estate-spionering på dagtid), og på oversiden av Boston Public Garden. Inne selger de Cheers-glass og serverer Samuel Adams Brick Red, et digg øl som er oppkalt etter byens røde mursteinsbygninger og som man kun får på tapp i selve Boston, mens menyen er gigantporsjoner av kyllingvinger, burgers og klassisk amerikansk barmat. Hyggelig sted for en øl og et obligatorisk bilde utenfor:
IMG_5603

3. Sjekk ut fallet til Martin Sheen i The Departed
— De neste punktene går faktisk an å ta som en lang dagstur, om man er klar for å traske noen mil. Jeg elsker å rusle gjennom storbyer, opplever da at jeg får en litt mer forståelse for hvordan byen henger sammen. Så ta på deg traskesko og begynn dagen på Institute Of Contemporary Art, en nydelig anlagt museum for moderne kunst, med utsikt over Boston-havnen. Bonus: du ser akkurat litt av elven som faktisk heter Mystic River, som Dennis Lehane-boken og Clint Eastwood-filmen er oppkalt etter. I motsetning til andre museer av samme typen, er ICA forholdsvis lite, så man trenger bare en times tid. Etter ICA rusler du over veien og bort til Bee’s Knees Deli (12 Farnsworth Street), som serverer digg deli-lunch til alle kontorarbeiderne i området. På andre siden av inngangspartiet finner du gatehjørnet der Martin Sheen aka Captain Queenan faller til sin brutale død etter ca 58 sekunder i denne videosnutten fra slutten av The Departed:
…det er strengt tatt ikke mer enn et gatehjørne, men det var et perfekt rastested for en lemonade og en blåbærmuffins før en lang dags gåtur i Boston. Og så er dette faktisk blant de få Boston-locations som finnes i The Departed, som skandaløst nok er filmet mest i New York. Slik så gatehjørnet ut i virkeligheten, du kjenner det igjen om man pauser akkurat der Sheen tryner foran DiCaprio:
IMG_5664

4. Sjekk ut en location fra Gone Baby Gone
— Etter litt påfyll av karbo og sukker på The Departed-gatehjørnet, går turen over Fort Point Channel via en koselig gangbro, over The Waterfront og bort til Long Wharf. På 6o Long Wharf ligger Chart House Restaurant, en av mange locations Ben Affleck brukte da han regisserte Dennis Lehane sin fantastiske Gone Baby Gone. Chart House ble brukt da hovedpersonen Kenzie (Casey Aflleck) møter politimannen Devin (Michael Kenneth Williams) for en oppdatering. Maten der er sjømat for turister, som i Boston-sammenheng er fem hakk over lavmålet man serverer på for eksempel Fiskebryggen i Bergen.
IMG_5666

5. Visste du at Malcolm X og Ho Chi Minh har jobbet på samme sted?
—- Ikke vi heller, før vi oppdaget hotellet og restauranten Omni Parker House, tidligere kjent som bare Parker House. Dette en gang så erværdige luksushotellet ligger på 60 School Street, og i sin tid så jobbet Malcolm X som ryddegutt, mens Ho Chi Minh var baker på hotellet. Deres største claim-to-fame er at de oppfant Boston Cream Pie, som nå er den offisielle desserten i Massachusetts. Digg mat i restauranten, selv om hotellet virker litt passé, og desserten er selvsagt verdt turen alene.

6. Spis middag der Ben Affleck og Rebecca Hall har sin første date i The Town
— For OP-5-lesere er det neppe noen hemmelighet at vi er fans av Ben Afflecks 2010-film The Town, denne suverene ransfilmen lagt til Bostons gater. Et av høydepunktene i filmen er da raneren Doug (Affleck) tar med seg det uvitende ransgisselet Claire Keesey (Rebecca Hall) på deres første date. Dette skjer på Neptune Oyster, en sagnomsust sjømatbar i Salem Street i North End, det samme strøket hvor gjengen lander i en shootout senere i filmen. Første kvelden vi prøvde å få bord på Neptune Oyster var det halvannen time venteliste (man registrerer seg med tlf-nr i baren, setter seg på en bar i nærheten, så ringer de når man har plass) men andre dagen gikk det lettere, da var det cirka 30-45 minutter å vente på lunch. Det var så definitivt verdt ventetiden. De fleste lokale steder i Boston serverer østers, fisk og den lokale spesialiteten lobster roll (kokt hummer på mykt brød med smeltet smør, frites på siden), men ingen andre steder vi besøkte var i nærheten av kvaliteten til Neptune Oyster. En highfive til kjæresten min som syntes det var en knall idé å spise lunch i fotsporene til Rebecca Hall og Ben Affleck, og en stor klem til hun bardamen på Neptune Oyster som uten å vite det ga oss samme seter som Ben og Rebecca.

Neptune_Oyster

IMG_5626

6. Boston Massacre!
— Rett mellom Omni Parker House og Neptune Oyster ligger åstedet for Boston Massacre, et av mange historiske landemerker i byen. Massakren – eller Incident On King Street, som engelskmennene litt mer forsiktig kalte det – skjedde foran Old State House, og der kan man få omvisning og sånt. Interessante greier, og i løpet av noen dager i Boston kommer du garantert til å gå forbi stedet uansett. Sjekk også nettsiden Freedom Trail, hvor man kan følge historiske hendelser via gatekart i Boston.
IMG_5581

7. Gjenopplev åpningen av The Town!
— I The Town bor Ben Affleck og de andre ranerne i Charlestown, som er rett over broen fra sentrum, og det er en fin spasertur fra North End via Charlestown Bridge. Broen er den samme som den de stenger i The Town, for å hindre at bankranerne kommer seg tilbake til skurkeredet Charlestown (som i virkeligheten er rimelig gentrifisert og helt trygt). Rett etter man har gått over en kronglete havnevei ved siden av Charlestown Bridge, kommer man til Charlestown, og da ser man kjapt Bunker Hill Monument. Sånn ser det ut på kvelden, ganske episk?
Bunker Hill Monument ligger midt i Charlestown, og er både en park, turistattraksjon og utkikkspunkt. Man kan traske opp til toppen via trappene, men husk å hente adgangstegn på Bunker Hill Museum rett nede i gaten.

8. …og så er det på tide å nerde skikkelig om The Town.
— For på den ene siden av Bunker Hill Monument, ligger leiligheten til Claire  The Town. Nærmere bestemt på Monument Square 15, ikke langt unna vaskeriet hvor Ben Affleck/Doug treffer henne “tilfeldig” for første gang. Her er meg “tilfeldig” fotografert foran leiligheten til Claire/Rebecca Hall:
IMG_5689

9. Og avslutningen på dagen? Selvfølgelig på Old Sully’s
— Etter fotosession utenfor leiligheten til Claire, ruslet vi til Union Street (faktisk forbi den ishockey-hallen hvor ranerne møtes etter det første ranet), og helt i enden der finner man Old Sully’s. Opprinnelig var Old Sully’s en speakeasy, altså et sted man solgte sprit under forbudstiden, men etterhvert ble det til en vanlig bar. Baren drives fremdeles av samme familie som på 1930-tallet, og da vi var innom traff vi nevøen til dagens eier. Han serverte øl, fortalte røverhistorier om baren (damer fikk først lov å gå inn hovedinngangen på 80-tallet, de hadde eget rom bak i baren, så de slapp å høre banningen til karene), og selvsagt om da Ben Affleck og gjengen spilte inn legendariske scener fra The Town ved bardisken og ved hjørnebordet. En artig detalj er at ranerne diskuterer på Old Sully’s at Claire, som de er redd skal avsløre dem, “lives four blocks from here”, og det er faktisk ikke langt unna sannheten, for leiligheten hennes er en rusletur unna. Mens The Departed og andre filmer er jukset til på locations, er faktisk The Town filmet på locations i byen, og det gir filmen en ekstra autensitet man kanskje savner i moderne krimfilmer.
Beklager at jeg drikker Miller Lite på bildet her, men kranene for fatølene var nede da vi var innom utpå ettermiddagen.
old_sully

…her er fasaden til Old Sully’s, stedet har ikke hatt skilt på flere tiår etter det ble revet ned av en storm. Bartenderen og toglinjene kom også med på bildet.
IMG_5705

Oppsummert om Boston? Digg mat, kule barer, hyggelige folk, spennende historie, og ikke minst lett å komme seg til fra New York. Billig å komme seg dit er det også. Vi tok en 25-dollars buss fra Chinatown i NYC, og det tok fire timer med effektiv kjøring. Tog er nok mer komfortabelt, men det koster kjapt noen tusenlapper t/r per person. Jeg skal definitivt tilbake hit, både for å henge ut og sjekke blomstersjappen til Pete Posthletwaite i The Town, baren til vokalisten i Dropkick Murphy’s, campusen til Harvard og alt annet byen har å by på.

Avslutningsvis kan man også sjekke ut sportsbutikken hvor en av maratonbombene gikk av, Marathon Sports på sentrale Boylston Street. Der selger de Boston Strong-skjorter hvor overskuddet går til de skadde og familiene av de etterlatte.
IMG_5621

IMG_5649