Påskekrim del 1: Nordisk krim

påskefjellet
Vi kjører i gang en serie anbefalinger for påsken. Først ut er fem nordiske krimbøker som gjør påsken din litt skumlere og mer spennende.

Hendelser ved vann av Kersti Ekman (2008)
— Dette er favorittkrimmen til alle som ikke leser krim. Kersti Ekman tar leseren med til et dystert sted i Nord-Sverige, der en innflytter blir vitne til et mord. Portrettet av utkant-Sverige kan skremme hvem som helst, et dypt psykologisk portrett av en døende kultur.

Ett skritt etter av Henning Mankell (1999)
— Henning Mankells aller beste tar utgangspunkt i en gruppe ungdommer som blir funnet drept. Det er som så ofte ellers en seriemorder løs i Skåne, men i denne boken stemmer det meste. Når seriemorderen dukker opp i sommerhuset, bør du ikke være alene på hytta. Fryktelig spennende.

I nasjonens interesse av Jan Guillou (1988)
— Guillous tredje Hamilton-roman er hans klart beste, og uendelig mye bedre enn filmen som kom i 2012. Hamilton skal frakte en russisk avhopper med vitale opplysninger til Sverige. Det blir mange komplikasjoner og legendariske scener på veien, som da Hamilton kaprer samme fly to – 2 – ganger.

Myren av Arnaldur Indriðason (2000)
— Islandske Indriðason hører med i det absolutte toppsjiktet i Norden. Myren er hans store gjennombrudd – en stemningsfull og dyster fortelling fra Reykjavik med et interessant undertema: Genetiske sykdommer i et lite land der alle virker å være i slekt med alle.

Cash av Jens Lapidus (2006)
— Etter å ha lest om et uttall dystre politimenn som etterforsker seriemordere, var det en stor lettelse å lese Jens Lapidus’ kritikerroste debut fra Stockholms underverden. Her er det kjeltringene som står i fokus, en godhjertet svensk-chilener, serbisk mafia og Stureplan-stekaren JW. Og masse kokain.