Påskekrim del 2: spionfilmer


Vi vet du trenger underholdning i påsken. Her er noen tips til spionfilmer du kan sjekke mellom Kvikk Lunsj og appelsiner.

PS: Sjekk også våre påsketips om nordisk krim

Muldvarpen/Tinker Tailor Soldier Spy (2011)
— Svensken Tomas Alfredsson gjør det meste riktig i denne nyinnspillingen av John le Carrés klassiker. Skuespillerne er fantastiske, og en mørk paranoid atmosfære fra London under den kalde krigen setter seg på lerretet.

Bourne-trilogien (2002, 2004, 2007)
— Et selvsagt valg for oss i OP-5, dette, dette var filmene som revitaliserte sjangeren og tvang James Bond til å legge bort smokingen. Lavmælt, intelligent og tidsriktig action fra Bush-eraens mørke tiår.

Mission:Impossible (1996)
— Etter Bourne- er det lett å glemme hvor tøff den første M:I-filmen virket da den kom, men popcorn-blockbusters kan vanskelig gjøres bedre enn dette. Tenk bare Langley-innbruddet! Dessuten har OP-5 en innrømmelse: Vi digger den undertrykte, halvpsykopatiske intensiteten til Tom Cruise.

Spionen som kom inn fra kulden (1963)
— Det er knapt laget et mer finurlig og komplisert plott i spionhistorien. Her er all Bond-glamour blåst bort, tilbake står en utbrent spion, hans elskerinne og et kobbel østtyske spioner. Klassiker.

Three Days of the Condor (1975)
— Selve malen for hvordan man laget paranoid, personlig og drivende spionfilmer på 70-tallet. Robert Redford er perfekt avmålt i rollen som Joe Turner, CIA-agenten som må finne ut hvorfor noen forsøker å gi ham skylden for drap på seks kolleger.